Telecabina de la Bâlea, în atenția autorităților

Conducerea Prefecturii Sibiu a avut, astăzi, o întâlnire informală pe tema siguranței transportului cu telecabina pe traseul Bâlea Cascadă – Bâlea Lac.

Discuțiile vin în contextul în care circulația pe Drumul Național 7C Transfăgărășan se va închide începând cu 1 noiembrie pe porţiunea cuprinsă între kilometrul 104 (Piscu Negru – județul Argeş) şi kilometrul 130,8 (Bâlea Cascadă – județul Sibiu).

Instalația de transport pe cablu, aparținând unei societăți comerciale, a fost repusă în funcțiune după ce a primit, în data de 23 octombrie, avizul CNCIR SA – Sucursala Brașov. Potrivit raportului de inspecție, s-a admis funcționarea instalației pentru sarcina maximă de 15+1 persoane. Următoarea inspecție tehnică în utilizare trebuie efectuată până la data de 22 octombrie 2018.

Telecabina de la Bâlea a fost repornită marţi, dar patronul ei a fost chemat astăzi, la prefectură, pentru a fi întrebat dacă îndeplineşte toate condiţiile pentru a putea face transportul pe cablu în condiţii de siguranţă pentru călători, după ce s-a intervenit cu elicoptere de două ori în ultimii ani pentru evacuarea turiştilor, a precizat pentru AGERPRES, subprefectul Horaţiu Marin.

În privința intervenției în eventuale situații de urgență, șefii Inspectoratului pentru Situații de Urgență, Inspectoratului de Jandarmi, Serviciului Public Salvamont Sibiu și Inspectoratului de Poliție au afirmat că sunt pregătiți. Prefectul Adela Muntean a stabilit o nouă întâlnire cu aceștia, la începutul lunii noiembrie, pentru a analiza noua procedură privind managementul informaţiilor şi coordonarea resurselor în cazul intervenţiilor în zona montană.

Telecabina de la Bâlea este importantă pentru cabanieri, meteorologi, salvamontişti şi turişti, pentru că este singurul mijloc de transport pe cablu, pe o distanţă de 3.700 de metri, spre Bâlea Lac, la peste 2.000 de metri altitudine, începând cu 1 noiembrie.

Telecabina care face legătura între Bâlea Lac şi Bâlea Cascadă s-a stricat în 28 mai 2017, când două telecabine nu s-au oprit la timp şi s-au lovit de parapeţi, cei aflaţi în interior fiind răniţi. În telecabină, pasagerii călătoresc în picioare şi se pot ţine cu mâinile doar de o bară metalică. În urma acestui incident, şase persoane au fost rănite, inclusiv copii, o persoană a fost evacuată cu elicopterul SMURD, iar alte 33 au fost evacuate pe jos. După acest eveniment, procurorii din oraşul Avrig (judeţul Sibiu) au deschis un dosar penal pentru vătămare corporală.

De asemenea, în ianuarie 2016 a avut loc cea mai mare operaţiune de evacuare a turiştilor de la Bâlea Lac, la peste 2.000 de metri altitudine, din cauză că telecabina se blocase. Un număr de 70 de turişti, din care 45 de copii, au fost transportaţi atunci cu elicopterele de la Bâlea Lac la Bâlea Cascadă, pentru a putea ajunge acasă.

 

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*