Telemeaua de Sibiu, al şaptelea produs românesc înregistrat la UE

Telemeaua de Sibiu este al şaptelea produs românesc înregistrat la Uniunea Europeană, fiind inclus în Registrul denumirilor de origine protejate şi al indicaţiilor geografice protejate.

Telemea de Sibiu

Telemea de Sibiu, produs inregistrat la Uniunea Europeana

Asociaţia producătorilor de «Telemea de Sibiu”, compusă din zece persoane juridice situate în arealul geografic delimitat, a dorit obţinerea recunoaşterii oficiale europene pentru a-şi proteja reţeta tradiţională.

Potrivit Ministerului Agriculturii, decizia de înregistrare a denumirii a fost publicată, miercuri, în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Ce este Telemeaua de Sibiu?

„Telemeaua de Sibiu este o brânză semi-tare, produsă integral din lapte de oaie crud proaspăt muls, nepasteurizat, prin coagulare enzimatică cu cheag. Aceasta se comercializează proaspătă sau maturată, iar perioada de maturare este de minim 21 de zile. Laptele folosit pentru fabricarea produsului «Telemea de Sibiu» provine de la animale crescute în zona geografică delimitată şi hrănite în principal pe păşune. Totalitatea factorilor ce vizează modalitatea de creştere şi alimentaţie a animalelor, precum şi tehnicile de prelucrare locale determină specificitatea laptelui ca materie primă şi contribuie la asigurarea caracteristicilor şi calităţii produsului «Telemea de Sibiu». Particularitatea acesteia este dată de gustul intens şi plăcut, discret acrişor, sărat, care după degustare lasă o senzaţie onctuoasă”, arată Ministerul Agriculturii.

7 produse înregistrate de România

În prezent, România deţine şapte produse înregistrate pe sisteme de calitate europeană:
– Magiun de prune Topoloveni – Indicaţie Geografică Protejată (2011),
– Salam de Sibiu – Indicaţie Geografică Protejată (2016),
– Telemea de Ibăneşti – Denumire de Origine Protejată (2016),
– Novac afumat din Ţara Bârsei – Indicaţie Geografică Protejată (2017),
– Scrumbie de Dunăre afumată – Indicaţie Geografică Protejată (2018),
– Cârnaţi de Pleşcoi – Denumire de Origine Protejată (2019),
– Telemea de Sibiu – Indicaţie Geografică Protejată (2019).

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*