Tendințe bune pentru evoluția aeroportului din Sibiu

Activitatea aeroporturilor din România se va dubla în viitorii 15 ani, iar în acest context trebuie dezvoltată infrastructura aviatică, a atras atenția David Ciceo, președintele Asociației Aeroporturilor din România (AAR), în deschiderea Adunării Generale și a conferinței anuale a AAR de la Sibiu.

„Peste 15 ani ne așteptăm la o dublare a traficului în România. Asta înseamnă pentru toate aeroporturile din România dublu terminale, dublu platforme, creșterea infrastructurii. Una din discuții va fi legată de finanțare a acestor investiții și, bineînțeles, legislația internă și europeană”, a declarat astăzi Ciceo. Totodată, președintele AAR a apreciat că intrarea României în spațiul Schengen va duce pe viitor și la dezvoltarea terminalelor cargo ale aeroporturilor, asta în contextul în care la Sibiu se vorbește de două decenii despre oportunitatea unei asemenea investiții. Totodată, este de așteptat ca, în 2021, județul Brașov să aibă un aeroport nou, primul de după Revoluție, ceea ce înseamnă o concurență și mai mare pentru aeroportul sibian.

Terminalul sibian va fi extins

Referitor la Aeroportul Internațional Sibiu (AIS), care a înregistrat o creștere a traficului de peste 12%, peste media națională de 7% și aproape de trei ori mai mare față de media europeană, se fac demersuri pentru extinderea actualului terminal, prin accesarea de fonduri în cadrul Programului Operațional Infrastructură Mare (POIM). „Lucrăm la proiecte. În 2023 ar trebui, să zicem, termenele finale de implementare a actualului POIM, a perioadei de programare și de finanțare care se termină în 2020. Până atunci, acela ar fi termenul final”, a precizat Marius Gîrdea, directorul general al AIS. Proiectul este susținut de Consiliul Județean, președintele Daniela Cîmpean declarând că proiectul viitorului terminal se află în grafic.

Sibiul – gazdă onorantă

Conferința Anuală și Adunarea Generală a Asociației Aeroporturilor din România – ediția 27, cu tema „Industria aeroportuară  în România – prezent și viitor” se va încheia mâine, la Hotel Ramada.

În cadrul evenimentului au fost abordate cele mai importante și de actualitate teme din domeniul aviației. Evenimentul a reunit reprezentanți ai instituțiilor de stat cu atribuții în domeniul aviației civile, directori generali ai aeroporturilor și specialiști din industria aeronautică, din țară și din străinătate. În deschiderea evenimentului au vorbit David Ciceo, președinte al Asociației Aeroporturilor din România, Marius Ioan Gîrdea, director general al Aeroportului Internațional Sibiu, și Daniela Cîmpean, președintele Consiliului Județean Sibiu, precum și a reprezentanților din partea autorităților centrale.

Principalele teme abordate în cadrul acestei întâlniri de la Sibiu au fost structurate pe patru sesiuni și au prezentat aspecte legate de dezvoltarea aviației civile din România în următorii cinci ani, provocările viitoare în securitatea aviației civile, impactul aviației civile în dezvoltarea turismului, precum și de reglementările, tehnologiile și standardele în aviația civilă. Asociația reunește 17 aeroporturi din țara noastră.


Cosmin PAL

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*