Tensiuni la Garda de Mediu: „Am rămas instituția cu cei mai prost plătiți funcționari publici”!

România are un comisar de mediu la 40.000 de locuitori, iar mulți dintre angajații Gărzii de Mediu sunt plătiți sub minimul pe economie, susțin sindicaliștii.

Sindicatul Național al Gărzii de Mediu consideră că prin nepunerea în aplicare a Ordinului ministrului Mediului, Apelor și Pădurilor nr. 1006/29.06.2021, prin care se elimină inechitățile salariale din cadrul GNM, sunt afectate grav nu numai interesele angajaților instituției, dar și activitatea acestora în îndeplinirea atribuțiilor de inspecție și control.

„Subliniem că, deși are o răspundere uriașă în ceea ce priveşte protejarea mediului, Garda Națională de Mediu a rămas instituția cu cei mai prost plătiți funcționari publici, în condițiile în care are responsabilitatea de a acționa non-stop împotriva poluării aerului, apei, solului, subsolului, împotriva importurilor ilegale de deșeuri și substanțe chimice, a mirosului, zgomotului, a celor care distrug pădurile, biodiversitatea, ariile protejate etc.

Este inadmisibil ca în anul 2021 să existe comisari de mediu care primesc un salariu de 2660 lei pe lună, cu mult sub salariul mediu pe economie.

În situația în care România se confruntă cu numeroase amenințări față de mediul înconjurător și sănătatea publică, Garda Națională de Mediu joacă rolul cel mai important în depistarea contravențiilor și a infracțiunilor în domeniul criminalității de mediu. Astfel, în perioada ianuarie-septembrie 2021, au fost realizate un numar de 26.528 controale, valoarea amenzilor aplicate fiind de 80.351.211 Iei. De asemenea, în aceeaşi perioadă au fost emise 285 de dispoziții de sistare a activității, 43 de propuneri de suspendare a autorizațiilor de mediu, au fost făcute 104 sesizări penale și au fost confiscate un număr de 112 mijloace auto, toate aceaste cu un efectiv de 450 de comisari, la nivelul întregii țări.

În aceste condiții, GNM este și o instituție puternic subdimensionată, în țara noastră raportul fiind un singur comisar de mediu la 40.000 de locuitori. Subliniem faptul că, pentru Uniunea Europeană, mediul reprezintă o prioritate, context în care, ultima evaluare a GENVAL a confirmat situația dificilă a Gărzii Naționale de Mediu din România.

Din păcate, prin tergiversarea punerii in aplicare a Ordinului nr. 1006/2021 se încalcă recomandările internaționale și se pune în pericol activitatea instituției.

Având în vedere această situație, Sindicatul Național al Garzii de Mediu va acționa pe toate căile legale pentru a apăra interesele angajaților instituției și pentru satisfacerea condițiilor minimale, fără de care activitatea GNM nu se poate desfășura în condiții normale”, se arată într-un comunicat remis de Biroul Executiv al Sindicatul Național al Gărzii de Mediu afiliat la Alianța Națională a Sindicatelor Bugetarilor “Sed Lex”.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*