Testarea pe bază de salivă a început cu bâlbâieli și în județul Sibiu

A început testarea în masă în școlile sibiene. Fără prea multe instrucțiuni, cu kituri distribuite „la vrac“, verificarea sănătății copiilor prin testele rapide antigen pe bază de salivă a început cu bâlbâieli. Atât în unitățile de învățământ, cât și la domiciliu. Asamblarea testelor în școli poate dura câteva ore, fiind implicați mai mulți profesori. În fiecare săptămână.

România a bifat încă o măsură care funcționează de ceva vreme în Uniunea Europeană. A achiziționat milioane de teste, le-a distribuit în țară și cam atât. Responsabilitatea a căzut pe sistemul educațional, dascălii trezindu-se cu sarcini noi, pentru care n-au fost pregătiți suficient, le răpește din timpul alocat predării sau, și mai grav, nici măcar nu cred că acest virus merită atâta atenție.

În situația în care infrastructura școlii nu permite realizarea testării, sarcina revine părinților, însă mulți nu știu încă ce ar trebui să facă . „Acolo unde profesorii consideră că nu se pot implica în acest proces sau nu există infrastructură, elevii primesc testele pentru o săptămână și pot fi administrate acasă, sub supravegherea părinților. Dacă se administrează de către părinți sau în prezența părinților, în mod evident, nu mai necesită acordul expres al acestora, deoarece părinții sunt cei care le administrează”, a precizat Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației.

Departamentul pentru Situații de Urgență a cumpărat 6,5 milioane de teste de salivă pentru școli, acestea fiind distribuite inspectoratelor școlare. Ministerul Sănătății a comunicat că testarea prin salvă a fost o solicitare a Ministerului Educației, iar Sibiu s-a trezit acum cu părinți, dascăli și elevi puși să se descurce. Tot ce au putut cei care au făcut posibilă testarea rapidă a fost să îi trimită la clipuri video, să vadă cum se face. Însă acest mod de informare este accesibil doar unei părți limitate a populației.

Cutiile cu teste conțin: casetă de testare, soluția-tampon, punga/tubul pentru colectarea probei, pipeta pentru recoltare din pungă a probei, pungă pentru deșeuri medicale.

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu a precizat că testele de salivă pentru elevi au ajuns pe componente ambalate separat nu numai la școlile din România, ci și din restul Europei. Spune că așa a fost procedura de achiziție.

Cum se face un test de salivă?

Recomandări generale de utilizare a testelor rapide antigen efectuate din proba de salivă:

  • Se respectă instrucțiunile de utilizare specifice fiecărui tip de test, conform recomandărilor producătorului;
  • Se păstrează testele între +2 și +30 °C;
  • Se utilizează caseta de testare imediat ce a fost scoasă din folia protectoare de aluminiu;
  • Se prelucrează mostra de salivă imediat după recoltare;
  • Se evită consumul de alimente/băuturi cu cel puțin o oră înainte de efectuarea testului, în funcție de prevederile producătorului.
  • Se asigură permanent dezinfecția corecta a mâinilor și suprafețelor.

Pentru testarea propriu-zisă:

  • Se scoate dispozitivul de testare din ambalajul de aluminiu sigilat și folosiți-l cât de curând posibil.
  • Se așază dispozitivul de testare pe o suprafață plană și curată.
  • Se scoate un tub de extracție și o sticluță de soluție. Scoateți capacul și adăugați soluția în tubul de extracție.
  • Se scuipă saliva în recipientul pentru colectare a salivei.
  • Se extrag 4 picături de salivă cu o pipetă și se transferă în tubul de extracție.
  • Se îndoaie și se aruncă recipientul de colectare a probei într-o pungă de plastic ca și deșeu medical.
  • Se închide tubul de extracție cu capacul și se agită ușor, vertical, timp de aproximativ 5 secunde pentru a permite salivei să se amestece bine cu soluția.
  • Se transferă 3 picături de probă în spațiul de probă al dispozitivului de testare (caseta)
  • Se citește rezultatul după 10-15 minute.
  • Se interpretează rezultatul conform instrucțiunilor de utilizare:

Pozitiv: Apar două linii. O linie colorată apare în zona martor (C) și o altă linie colorată apare la zona de test (T), indiferent de intensitatea liniei de testare.

Negativ: O linie colorată apare în zona-martor (C) și nu apare nicio linie în zona de test (T).

Neconcludent: Linia de control nu apare. Volumul specimenului insuficient sau tehnicile incorecte din punct de vedere procedural constituie motivele cele mai probabile ale rezultatelor nule. Revizuiți procedura și repetați testul utilizând o nouă casetă de testare.

Testele pe bază de salivă vor fi date elevilor, câte două pe săptămână, potrivit declarațiilor ministrului Educației. Dacă școala decide să facă aceste teste elevilor, atunci elevii trebuie să aducă un formular completat de părinți, în care aceștia își exprimă consimțământul pentru testare. Dacă școala nu face testarea, atunci părinții le pot face testele acasă.

Miniştrii Sănătăţii şi Educaţiei, Alexandru Rafila şi Sorin Cîmpeanu, au realizat o serie de clipuri despre modul de utilizare a testelor de salivă pentru depistarea infecţiei cu SARS-CoV-2 la copii. „Introducerea testelor rapide antigen non-invazive efectuate din proba de salivă a fost solicitată de către Ministerul Educaţiei încă din luna februarie a acestui an şi tot această instituţie a solicitat specialiştilor din Sănătate o instrucţiune de utilizare. Ministerul Sănătăţii asigură cadrele didactice, dar şi pe părinţi de întreaga consideraţie şi înţelegere privind situaţia creată, dar reamintim că testarea cu teste rapide antigen non-invazive efectuate din proba de salivă nu reprezintă un act medical. Aceasta este o măsură de prevenţie ce poate fi aplicată în scopul identificării rapide a unor posibile cazuri de infectare cu SARS-CoV-2. În toate situaţiile, testele din salivă trebuie validate prin testare RT-PCR sau testare rapidă”, subliniază Ministerul Sănătăţii.

VIDEO Ghid de utilizare a testelor antigen pe baza de salivă

VIDEO Demonstrație privind utilizarea testului antigen pe bază de salivă

VIDEO Pregătirea testelor antigen pe bază de salivă

 

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*