Testele de salivă promise nu vor mai ajunge în școli. Ministerul de Interne nu are bani să le plătească

În ciuda promisiunilor făcute de ministrul Educației, testele de salivă pentru elevi și profesori nu vor ajunge în școli. Ministerul de Interne nu are fonduri suficiente pentru a le achiziționa.

Surse oficiale din două instituții publice au declarat pentru Europa FM, citat de Monitorul de Cluj, că Inspectoratul pentru Situații de Urgență, subordonat Ministerului de Interne, nu are bani suficienți pentru a achita testele de salivă pentru elevi și profesori, promise de Ministerul Educației.

Banii pentru teste ar fi trebuit să ajungă la Minister la rectificate, dar aceasta nu poate avea loc de două luni, fiindcă nu există un Guvern care să dea ordonanța de urgență necesară.

Aproape 1 miliard de lei pentru teste

Cele 70 de milioane de teste de salivă pe care statul intenționa să le achiziționeze ar costa aproape 1 miliard de lei. Statul s-a angajat să plătească peste 80 de milioane de lei pentru 3 furnizori și doar pentru primul lot de teste de salivă, ce conține 9 milioane de bucăți.

Totuși, IGSU nu poate încheia ultimele documente cu furnizorii până ce un nou Guvern nu realizează o rectificare bugetară pentru mai multe instituții publice.

De asemenea, testele de salivă pentru elevi și profesori trebuiau să ajungă în școli de la începutul anului școlar 2021-2022. Acestea trebuiau folosite pentru triajul elevilor și angajaților infectați cu Covid-19.

În același timp, potrivit aceleași surse, unul dintre furnizorii statului s-a retras din competiția organizată de Oficiul Naţional pentru Achiziţii Centralizate.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*