TNRS pleacă în turneu național cu „Perfect compus”

Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu va prezenta, în perioada 4 – 21 februarie, în șapte orașe din România, spectacolul „Perfect compus”. de Alexandra Badea. în cadrul turneului național „Manifest pentru dialog”.

Toate spectacolele din cadrul turneului vor fi urmate de o întâlnire între spectatori și actorii TNRS și de sesiuni de  discuții cu publicul. Turneul se va încheia joi, 21 februarie, cu o reprezentație susținută pentru publicul din Sibiu.

„Perfect compus” / foto: TNRS, Dragoș Dumitru

Alexandra Badea este una dintre cele mai importante voci regizorale și artistice ale Franței

După primii trei ani, în care publicul din țară s-a putut bucurat de spectacolele „Familii” de Eugen Jebealnu, „Antisocial” și „#minor” de Bogdan Georgescu, în acest an TNRS prezintă în cadrul turneului național „Manifest pentru dialog” creația uneia dintre cele mai importante voce regizorale și artistice ale Franței: Alexandra Badea.

„Perfect compus” / foto: TNRS, Sebastian Marcovici

Spectacolul „Perfect compus”, scris și regizat de Alexandra Badea a avut premiera la Sibiu în data de 17 aprilie 2018, fiind primul text al autoarei scris în limba română, și îi are în distribuție pe Ioana Cosma, Ali Deac, Iustinian Turcu, Gabriela Pîrlițeanu, Fabiola Petri, Alexandru Malaicu, Oana Martin, Ștefan Tunsoiu, Alin Turcu, Emanuel Antonescu / Cristian Timbuș. Conceptul scenografic al spectacolului este realizat de Alexandra Badea, costumele și decorurile de Ana Ienașcu iar muzica este creația originală a lui Claudiu Urse.

Alexandra Badea, regizor și dramaturg: „«Perfect compus» este un text despre urmele pe care le lasă istoria în noi, despre ura și lașitatea anilor ‘40, despre teroarea anilor ‘50, despre frica anilor de după, despre colaboratori și, mai ales, despre cei care au rezistat. Despre cum o familie traversează aceste perioade, despre cum contextul politic distruge iubirea, despre cum într-o familie se sacrifică întotdeauna fetele pentru a proteja viitorul băieților, despre cum generații de-a rândul își transmit aceleași scheme de gândire, și mai ales, despre cum generația de azi are curajul și forța de a se uita în urmă și a face curat.”

Proiect unic în peisajul teatral românesc

Programul „Manifest pentru dialog”, susținut de BRD Groupe Societe Generale și realizat de Teatrul Național „Radu Stanca” în parteneriat cu Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu și Departamentul de Artă Teatrală din cadrul Universității „Lucian Blaga”, a debutat acum patru ani și a devenit încă de la prima ediție o platformă de dialog între publicul spectator și artiști, reușind nu doar să aducă în atenția publicului subiecte de actualitate, de interes pentru societatea românească, cât mai ales să incite și să pună bazele unui dialog constructiv.

Constantin Chiriac, director general TNRS: „Manifest pentru dialog este unul dintre cele mai interesante programe dezvoltate de Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu, împreună cu Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu și cu Departamentul de Artă Teatrală, din cadrul Universității „Lucian Blaga” din Sibiu. Parteneriatul pe care FITS l-a dezvoltat cu BRD Groupe Société Générale ne-a asigurat aducerea la viață a acestui program, oferindu-ne șansa unui turneu pe care foarte puține teatre din România îl mai pot face astăzi – un turneu în jurul țării, în care spectatorii de pretutindeni să se poată bucura de un dialog al noii generații. Am reușit, în ultimii trei ani, să prezentăm doi regizori, cu trei spectacole, care au suscitat un interes extraordinar în discuțiile cu publicul, după fiecare reprezentație, în fiecare oraș. În acest an, în luna februarie, grație acestui parteneriat excepțional cu BRD Groupe Société Générale, regizoarea Alexandra Badea, una dintre cele mai importante voci regizorale și artistice ale Franței – artist invitat pentru creațiile sale la Théâtre National de la Colline (Paris) – propune spectacolul „Perfect compus”, creație specială a celor trei structuri: TNRS, FITS și Școala de Teatru de la Sibiu. Spectacolul ilustrează perfect ce înseamnă dedicația unui mare artist și a tinerilor care au însoțit-o în această aventură, pentru Centenarul pe care tocmai l-am sărbătorit. Istoria unei familii, văzută prin ochii a trei generații descendente, aduce, astăzi, în discuție dramatismul, poezia, iubirea, nevoia de tandrețe, dar și toate grozăviile prin care aceste generații au trecut, pornind de la Primul Război Mondial până în zilele noastre. Le mulțumesc tuturor celor care s-au implicat cu tot sufletul în această aventură minunată și, nu în ultimul rând, în aceste clipe grele, mulțumiri speciale partenerului nostru de suflet, BRD Groupe Société Générale.”


Programul turneului „Manifest pentru dialog”

· 4 februarie, ora 19:00 – Arad – Teatrul Clasic „Ioan Slavici” Arad

· 6 februarie, ora 19:00 – Timișoara – Teatrul German de Stat

· 13 februarie, ora 19:00 – București – Arcub Hanul Gabroveni

· 15 februarie, ora 19:00 – Galați – Teatrul Dramatic „Fani Tardini”

· 16 februarie, ora 19:00 – Brăila – Teatrul „Maria Filotti”

· 20 februarie, ora 19:00 – Râmnicu Vâlcea, Teatrul „Anton Pann”

· 21 februarie, ora 19:30 – Sibiu, Teatrul Național „Radu Stanca”, Sala Studio

Biletele pot fi cumpărate online și din agențiile de bilete ale teatrelor partenere.


Departamentul de Artă Teatrală Sibiu, una dintre cele mai active școli de teatru din România

Departamentul de Artă Teatrală din Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu a fost înființat în anul 1997, când a debutat și parteneriatul activ dintre comunitatea artistică și cea universitară. Încă de atunci, colaborarea dintre cele două comunități a dus la crearea unui context pozitiv pentru toate părțile implicate în fenomenul teatral sibian, dar mai ales pentru studenții departamentului. Prin Departamentul de Artă Teatrală, ULBS a devenit un partener de tradiție al Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu, al TNRS și al Bursei de Spectacole – o importantă platformă pentru dialog artistic.

Cele trei specializări ale departamentului (Actorie, Teatrologie – Management Cultural și Coregrafie) au un rol foarte important în comunitatea academică sibiană, principiul fundamental al activităților didactice și de creație artistică fiind interacțiunea directă a studenților celor două linii de studiu, sub coordonarea cadrelor didactice. În acest context, proiectele inițiate și dezvoltate de către studenții-actori beneficiază de sprijinul calificat al teatrologilor și al managerilor culturali. Proiectele artistice ale departamentului sunt prezentate publicului local și internațional în Studioul de Teatru al Centrului de Cercetări Avansate în Domeniul Artelor Spectacolului (CAVAS).

Studenții DAT se bucură de șansa unică de a colabora cu unii dintre cei mai importanți specialiști în artele spectacolului și management cultural din România, dar și din lume: Silviu Purcărete, George Banu, Noel Witts, Mike Phillips, Jonathan Mills, Catherine Naugrette, Spencer Golub, Constantin Chiriac, Marian Râlea, Cristian Radu etc. De asemenea, studenții DAT joacă și produc spectacole care au participat și au fost distinse cu premii la unele dintre cele mai importante festivaluri de teatru studențesc din Europa și din lume: „Femeia ca un câmp de luptă în războiul din Bosnia” (Cel mai bun spectacol la festivalul Istropolitana, în 2012), „Visul unei nopți de vară”, „Privește înapoi cu mânie”, „Balul burlacilor”, „Aforisme pentru un actor tânăr”, „Profesorul de franceză”, „Romeo și Julieta” (Festivalul Internațional Shakespeare, Essen, 2013; Festivalul Teatralny Kufar, Minsk, 2014 și Festivalul Riverside Left din Moscova, 2015), „Omul cel bun din Sîciuan”, „ZBANG – A Musical ABBA Fantasy”, „Antisocial”, „Iubirea la oameni”.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*