TNRS prezintă în februarie premiera „Livada de vișini”, un spectacol de Dumitru Acriș

Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu prezintă publicului, în luna februarie, premiera „Livada de vișini”, de A. P. Cehov, un spectacol de Dumitru Acriș.

În noua producție sunt distribuiți unii dintre cei mai apreciați actori ai Naționalului sibian: Ofelia Popii, Marius Turdeanu, Mariana Mihu-Plier, Adrian Matioc, Diana Văcaru-Lazăr, Pali Vecsei, Diana Fufezan, Horia Fedorca, Veronica Arizancu, Gabriela Pîrlițeanu, Ioana Cosma, Ali Deac, Ștefan Tunsoiu, Andrei Gîlcescu și Fabiola Petri.

Iubitorii de teatru sunt așteptați la avanpremiera programată în 9 februarie, ora 19:00, și la premiera care va avea loc în 10 februarie, la Sala Mare a TNRS.

„Prima premieră a Teatrului Național Radu Stanca pentru anul 2023 este o piesă clasică, pusă în scenă de un regizor talentat și apreciat și cu o distribuție excepțională. Mă bucur că putem oferi publicului nostru acest spectacol deosebit, unic prin felul în care a fost realizat. Îi invit pe toți spectatorii noștri să vină să vadă această creație și să se bucure de miracolul teatrului”, a declarat Constantin Chiriac, directorul general al TNRS și președintele Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu.

În „Livada de vișini” viața zboară ca o furtună, secerând oamenii în calea ei. Pentru că oamenii sunt mult mai slabi atunci când i se împotrivesc și pentru că timpul nemilos se schimbă odată cu noi. „Livada de vișini” evocă frumusețea noastră cea de toate zilele, dar și copilăria care ne joacă feste și care ne aduce bucurii, dar și cele mai puternice traume. Este lumina și întunericul din fiecare dintre noi, paradisul pierdut și sursa tuturor necazurilor.

În acest tandru elogiu adus fragilității vieții, personajele se întâlnesc, se despart, iubesc și suferă, aruncându-se într-o luptă între generații, fără să conceapă pericolul iminent al degradării spirituale. Însă această luptă este superficială – timpul va trece, în timp ce ei se complac în pasivitate. Astfel, cu toții fug de problemele de zi cu zi, de realitatea pe care nu o pot schimba și de permanenta frică de moarte. În curând, vor afla că nimic nu e mai dureros decât adevărul unei lumi care se îndreaptă nebunește înspre un viitor necunoscut.

Livada de vișini este un semnal de alarmă, care denunță lipsa dialogului adevărat, incapacitatea oamenilor de a-l înțelege pe celălalt și de a crea conexiuni profunde. Dar, poate cel mai important, Livada de vișini este un spectacol despre legături umane și dezrădăcinare, care se întâmplă azi, aici, acum, într-o lume amenințată de pericolul iminent al pierderii iubirii”, spune regizorul Dumitru Acriș.

Biletele pentru cele două reprezentații, precum și pentru spectacolele programate în luna februarie sunt disponibile online pe site-ul www.tnrs.ro și la Agenția Teatrală din Sibiu, str. Nicolae Bălcescu nr. 17. Luna viitoare, „Livada de vișini” se va juca și în 26 februarie, ora 17:00.

Despre Dumitru Acriș

Dumitru Acriș s-a născut în 1983. A obținut în 2004 o diplomă de licență în cadrul Academiei de Muzică, Teatru și Arte Plastice din Chișinău, urmând ca în 2017 să absolve studiile Universității de Artă Teatrală GITIS din Moscova, secțiunea Regie de teatru. Deși inițial a activat ca actor de teatru și de film, Dumitru Acriș s-a dedicat total montării de spectacole, afirmându-se drept unul dintre cei mai promițători și premiați regizori de teatru ai generației tinere. A colaborat cu teatre românești și din străinătate, participând constant la festivaluri naționale și internaționale.

Spectacolul său „Mama”, după M. Gorki, montat în 2015 la Centrul Teatral „Na-Strasnom” din Moscova, a câștigat Grand Prix la Festivalul Internațional de Teatru „Tvoy Shans”, urmând ca trei ani mai târziu „Regele Lear”, montat la Teatrul Dramatic de Stat Kurgan, Rusia, să fie nominalizat la Premiul Național „Masca de Aur”. Tot astfel, spectacolul „Faust” după Goethe, montat în 2019 la Teatrul Dramatic de Stat Ryazan din Rusia i-a adus Premiul pentru cea mai bună regie la Festivalul de Teatru „Smolensky Kovcec” Smolensc.

Din 2017, Dumitru Acriș participă în calitate de regizor la laboratoarele organizate de O. Loevski și P. Rudnev, în cadrul mai multor instituții teatrale din Moscova, Novosibirsk, Permi, Kazani, Severrodvinsk, Norîlsk, Kaluga, Prokopievsk, Krasnoiarsk sau Voronej.

Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu a pus în vânzare biletele pentru luna februarie

 

Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu a pus în vânzare biletele pentru reprezentațiile programate în luna februarie. Publicul este așteptat la teatru, atât la Sala Mare a TNRS, cât și la Sala Studio.

Biletele sunt disponibile online pe site-ul www.tnrs.ro și la Agenția Teatrală din Sibiu, str. Nicolae Bălcescu nr. 17.

PROGRAMUL LUNII FEBRUARIE:

2 februarie, ora 19:00

Zeul Carnagiului

De: Yasmina Reza

Regia: Bogdan Sărătean

Spectacol prezentat în limba germană, cu traducere în limba română

Sala Studio

3 februarie, ora 19:00

Bravul soldat Švejk

De: Jaroslav Hašek

Regia: Viorel Rață

Sala Studio

4 februarie, ora 17:00

Švejk pe front

De: Jaroslav Hašek

Regia: Viorel Rață

Sala Studio

5 februarie, ora 17:00

Damen Vals

De: D.R. Popescu

Regia: Ioana Blaga Frunzescu

Sala Studio

9 februarie, ora 19:00

AVANPREMIERĂ

Livada de vișini

A.P.  Cehov

Regia: Dumitru Acriș

TNRS – Sala Mare

10 februarie, ora 19:00

PREMIERĂ

Livada de vișini

A.P.  Cehov

Regia: Dumitru Acriș

TNRS – Sala Mare

11 februarie, ora 17:00

domnul iedeman

De: Thomas Perle

Regia: Dávid Paška

Spectacol prezentat în limba germană, cu traducere în limba română

TNRS – Sala Mare

12 februarie, ora 17:00

Bărbate, treci la fapte!

De: Ray Cooney, John Chapman

Regia: Șerban Puiu

TNRS – Sala Mare

14 februarie, ora 19:00

Cerere în căsătorie

De: A.P. Cehov

Regia: Robert Raponja

TNRS – Sala Mare

17 februarie, ora 19:00

Echilibru fragil

De: Edward Albee

Regia: Mariana Cămărășan

TNRS – Sala Mare

18 februarie, ora 17:00

Conferința iraniană

De: Ivan Vîrîpaev

Regia: Bobi Pricop

TNRS – Sala Mare

19 februarie, ora 17:00

Îmi place cum miroși!

De: Neil Simon

Regia: Șerban Puiu

TNRS – Sala Mare

19 februarie, ora 17:00

Perfect compus

De: Alexandra Badea

Regia: Alexandra Badea

Sala Studio

23 februarie, ora 19:00

antigona. un recviem/

De: Thomas Köck

Regia: Florin Vidamski

Spectacol prezentat în limba germană, cu traducere în limba română

TNRS – Sala Mare

24 februarie, ora 19:00

Cameristele

De: Jean Genet

Regia: Hunor Horvath

Spectacol prezentat în limba germană, cu traducere în limba română

TNRS – Sala Mare

25 februarie, ora 17:00

Macbeth

De: William Shakespeare

Adaptare De: Botond Nagy

Regia: Botond Nagy

Spectacol prezentat în limba germană, cu traducere în limba română

TNRS – Sala Mare 

26 februarie, ora 17:00

Livada de vișini

A.P.  Cehov

Regia: Dumitru Acriș

TNRS – Sala Mare

 

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*