Toamna, anotimpul jazz-ului

Ediția a treia a proiectului „Anotimpuri”, organizat de UCIMR, prilejuiește reîntâlnirea publicului sibian cu cel mai în vogă grup de jazz din Ungaria, Péter Sárik Trio.

Péter Sárik Trio a devenit una dintre cele mai populare trupe de jazz din Ungaria din ultimii zece ani

Cei trei muzicieni vor prezenta concertul Bartók X, miercuri, 24 octombrie, cu începere de la ora 19, la Sala Thalia. Evenimentul va fi prezentat de îndrăgita realizatoare TV Geanina Iacob. Biletele pentru acest eveniment s-au pus în vânzare și se pot achiziționa, la prețul de 20 lei, de pe www.myticket.ro, www.entertix.ro sau de la casa de bilete a Sălii Thalia.

Seara se va încheia cu o invitație la degustare de vinuri oferită de Jidvei, partenerii proiectului „Anotimpuri”.

Adaptări după Bartók

După prelucrarea operelor lui Beethoven în stil jazz, care s-a bucurat de un succes neașteptat, Péter Sárik Trio a realizat recent un album nou cu adaptări după lucrările compozitorului Bélla Bartók. „Recomand cu drag concertul nostru atât fanilor muzicii clasice, cât și celor de jazz! Poate că nici un compozitor nu a avut un efect atât de puternic asupra jazz-ului de astăzi precum Bartók. Operele lui au o putere uimitoare, dinamica lor captează în totalitate  ascultătorul. Muzica lui este plină de emoție, mister, profunzime și claritate nelimitată. Am creat acest material cu scopul de a încerca – prin prelucrările noastre – să facem cunoscută opera lui Bartók în rândul acelora, care până acum aveau rezerve față de muzica lui. Jazz și Bartók constituie împerecherea perfectă: piesele de pian orchestrate pentru trio au mai mult caracter, piesele scrise pentru orchestră și cântecele populare prelucrate au, de asemenea, o latură cu totul nouă, iar libertatea de improvizație este nelimitată“, a spus Péter Sárik.

Aplaudați și premiați

Péter Sárik Trio a devenit una dintre cele mai populare trupe de jazz din Ungaria din ultimii zece ani. Una dintre cheile succesului lor este firea deschisă și versatilă a fiecărui membru, cei trei muzicieni reușind astfel să atragă atenția unei audiențe mult mai largi și mult mai „colorate“ în comparație cu majoritatea formațiilor de jazz. Atmosfera concertelor lor aduce mai bine cu atmosfera concertelor de pop sau rock, chiar dacă aceste concerte sunt susținute la Academia de Muzică sau în cele mai mari săli de concerte. Prin firea directă, deschisă și energică a formației, aceasta reușește să convingă din ce în ce mai mulți ascultători să devină adepți ai stilului jazz. Pe lângă compozițiile proprii, muzicienii se aventurează liberi printre genuri: au la activ două CD-uri cu prelucrări, piese solicitate de către public și, de multe ori, își bucură audiența cu transcripții de muzică clasică. Albumul intitulat „Jazz kívánságműsor“ („Dedicații muzicale de jazz“) a fost premiat în 2014 cu prestigiosul premiu Fonogram (Grammy-ul maghiar) în categoria „Albumul de jazz al anului“. Pe lângă premiul câștigat, trupa a mai avut alte trei albume nominalizate, tot în această categorie.

Proiect amplu

Concertul de la Sibiu face parte din proiectul „Anotimpuri 3“, acest concert fiind subintitulat „Toamna“, după concertul „Primăvara“ care a avut loc de Ziua Europei, susținut de Adrian Nour Band, și concertul „Vara“ susținut de London Schools Symphony Orchestra.

Evenimentul este organizat de Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România și cofinanțate de Primăria Sibiu.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*