Tocmeală pentru lege

Ieri s-a încheiat, la Sibiu, Adunarea Generală a membrilor Asociației Administratorilor de Piețe din România  AAPR). În cadrul reuniunii, cei prezenți au ridicat o serie de probleme referitoare la Legea nr. 145/2014. Observaţiile vor fi transmise Ministerului Agriculturii.

DSC_0097O primă concluzie a administratorilor de pieţe reuniţi la Sibiu este că legea privind stabilirea unor măsuri de reglementare a pieţei produselor din sectorul agricol nu vine în sprijinul producătorilor agricoli și nu încurajează comercializarea legumelor și fructelor autohtone în piețele agroalimentare, ci dimpotrivă, încurajează comercializarea produselor direct către intermediari care vor veni cu ele în piețe în locul producătorilor. „Având în vedere procedurile complexe și îndelungate impuse de actul normativ pentru completarea documentelor de comercializare, o parte dintre producătorii agricoli vor opta pentru o organizare de tip persoană juridică“, sunt de părere reprezentanţii AAPR.

Producătorii, puşi în dificultate

Totodată, noul act normativ este se specifică obligația de a aloca 40 la sută din totalul spațiilor de vânzare către producători, însă nu se precizează și modalitatea de repartizare a acestora, lăsându-se loc de interpretări. „Spre exemplu, acestea ar putea fi alocate în mod grupat sau dispersate pe întreaga suprafață a pieței. De asemenea, nu este reglementat cum trebuie procedat în situația în care spațiile de vânzare alocate producătorilor nu sunt solicitate de aceștia, rămânând neclar dacă aceste spații ar putea fi sau nu ocupate temporar de comercianți, existând posibilitate ca în momentul în care există solicitări din partea producătorilor, acestea să le fie alocate lor“, se arată într-un comunicat de presă al asociației. O altă situație apărută în aplicarea acestui act normativ este aceea că, de la apariția sa, din 31 octombrie 2014, și până în prezent, nu au fost emise și distribuite producătorilor agricoli documentele în baza cărora aceştia să își poată desfășura activitatea de comerț, respectiv atestatele de producător și carnetele de comercializare. „La nivel local nu se știe pe baza căror documente pot avea acces producătorii în piețe, unele administrații permițându-le accesul în baza vechiului certificat de producător, iar altele nu“, se mai arată în comunicatul administratorilor de pieţe.

Întâlnire cu reprezentanții MADR

La lucrări, Ministerul Agriculturii a fost reprezentat de Stelian Iliu, directorul executiv al Direcției Agricole Sibiu, care a luat act de problemele ridicate şi a promis că le va supune atenției conducerii ministerului. Totodată, Adunarea Generală a adoptat o hotărâre pentru ca, în luna iunie, să fie organizată o întrunire comună cu reprezentanții structurilor asociative ale producătorilor agricoli, cu reprezentanți ai Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Direcției Judeţene pentru Agricultură, Direcție Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor, Instituției Prefectului și Consiliul Județean Sibiu şi ai societății civile, în vederea identificării și propunerii de soluții reale și viabile care să vină în sprijinul producătorilor agricoli și al comercializării produselor agricole în piețele agroalimentare din țară.

Livia MODRAN | secretar AAPR

„Rezultă fără niciun dubiu că legea a fost concepută fără consultarea specialiștilor ce își desfășoară activitatea în domeniu și fără a avea o aplicabilitate în realitățile întâlnite în teren.“

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*