Top negativ în educație. România, fruntașă la zile libere pentru elevi

România este fruntașă în topul țărilor din UE cu cele mai multe zile libere în anul școlar 2022-2023. Acest lucru se datorează eliminării semestrelor și introducerii modulelor.

România se menține în rândul țărilor europene cu cele mai puține zile din an dedicate școlii, reiese dintr-un raport privind organizarea anului școlar 2022-2023, publicat în urmă cu câteva zile de rețeaua europeană Eurydice, scrie edupedu.ro, citat de Monitorul de Cluj.

Spre deosebire de rapoartele similare din anii anteriori, care au avut ca element de referință numărul zilelor de școală din țările Europei, actualul raport Eurydice se bazează pe numărul zilelor de vacanță.

România, locul 3 în rândul țărilor cu cele mai multe zile de vacanță

România ocupă locul 3, după Malta și Letonia, în rândul țărilor cu cele mai multe zile de vacanță, la nivelul școlii primare.

 

 

Astfel, România figurează în documentul citat cu 127 de zile de vacanță, fiind depășită doar de Malta (135) și Letonia (129). Peste 120 de zile de vacanță mai au doar Estonia, Franța, Grecia și Italia.

Numărul zilelor de vacanță în scoala primară, 2022-2023 / FOTO: Raport Eurydice

România se menține fruntașă din cauza unei combinații de perioade lungi de vacanță în vară și în restul anului. Ea se află pe locul șase în rândul tuturor țărilor europene din punct de vedere al numărului de vacanță exceptând vacanța de vară: 50 de zile din toamnă până în primăvară. Ea este depășită, din acest punct de vedere, de Franța, Belgia – comunitatea franceză, Belgia – comunitatea flamandă, Luxemburg și Liechtenstein.

 

 

În ceea ce privește vacanța de vară, România se află în categoria țărilor care au minim 10 săptămâni de vacanță.

Structura noului an școlare

Ministerul Educației a aprobat la finalul lunii martie calendarul anului școlar 2022-2023 și organizarea acestuia în mai multe module. În loc de 2 semestre elevii au 5 module.

Pentru prima dată, structura noului an şcolar include cinci module de învăţare şi cinci vacanţe:

Modulul 1

  • cursuri – de luni, 5 septembrie, până vineri, 21 octombrie
  • vacanţă – de sâmbătă, 22 octombrie, până duminică, 30 octombrie

Modulul 2

  • cursuri – de luni, 31 octombrie, până joi, 22 decembrie
  • vacanţă – de vineri, 23 decembrie 2022, până duminică, 8 ianuarie 2023

Modulul 3

  • cursuri – de luni, 9 ianuarie, până vineri, 3 februarie, respectiv vineri, 10 februarie, sau vineri, 17 februarie, la decizia inspectoratelor şcolare judeţene
  • vacanţă – o săptămână, la decizia inspectoratelor şcolare judeţene, în perioada 6 – 26 februarie

Modulul 4

  • cursuri – de luni, 13 februarie, respectiv luni, 20 februarie, sau luni, 27 februarie, la decizia inspectoratelor şcolare judeţene, până joi, 6 aprilie
  • vacanţă – de vineri, 7 aprilie, până marţi, 18 aprilie

 Modulul 5

  • cursuri – de miercuri, 19 aprilie, până vineri, 16 iunie
  •  vacanţă – de sâmbătă, 17 iunie, până duminică, 3 septembrie

 

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*