Tot mai sus… pe muntele din Jina

A 48-a ediție a celui mai vechi festival al satelor sibiene, „Sus pe muntele din Jina“, va avea loc, spre deosebire de alți ani, la începutul lunii august.

Sâmbătă, 4 august, și duminică, 5 august, jinarii iși așteaptă oaspeții la întâlnirea cu tradițiile locale și cu mândra lor comunitate. „Purtăm răspunderea a aproape o jumătate de veac de când acest festival, cu rădăcini în nedeile de altădată, are loc la noi. Acest lucru, precum și bucuria întâlnirii cu atât de mulți prieteni ai comunei ne îndeamnă în fiecare an să pregătim un program care să facă cinste așezării noastre și care să-i mulțumească pe cei care urcă la Jina. Profesioniști ai dansurilor populare, interpreți care poartă Mărginimea Sibiului în suflete sau chiar în cântece, iubitori ai tradițiilor noastre culinare, cu toții participă la evenimentul Jinei”, spune primarul Vasile Gheorghe Beschiu.

Primăria Jina continuă colaborarea cu regizorul Dumitru Budrala, fondatorul și directorul festivalului Astra Film, cel mai longeviv festival de film documentar din România. Astfel, în prima seară, oaspeții au întâlnire în aer liber cu unul dintre filmele lui Budrala. Cele două zile ale festivalului îi vor aduce în fața publicului pe tinerii artiști locali, dar și pe profesioniștii ansamblului Cindrelul – Junii Sibiului, dansatori și interpreți. Sunt, de asemenea, așteptați să urce pe scena de la Jina nume cunoscute ale muzicii populare din Banat și Maramureș. Astfel, deschiderea primei zile revine formațiilor de dansuri tradiționale din județele Argeș, Vâlcea, Alba și Sibiu, urmate de un program susținut de formația condusă de cunoscutul instrumentist Adi Neamțu. Acesta îi va avea drept invitați pe Mihaela Petrovici, Dumitru Stoicănescu și pe soții Maria și Mihai Nemeș. Duminică, le va cânta localnicilor și turiștilor îndrăgita Stana Stepanescu.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*