“Touch Me Not”, de Adina Pintilie, prezentat la Sibiu cu casa închisă

Câștigător al Ursului de Aur și al Premiului pentru Cel Mai Bun Lungmetraj de Debut la BERLINALE (2018), TOUCH ME NOT de Adina Pintilie va fi proiectat cu casa închisă la Sibiu, în cadrul retrospectivei TIFF, vineri, 22 iunie, de la ora 19:45, la Teatrul Gong.

Potrivit prestigioasei publicații The Hollywood Reporter, TOUCH ME NOT este „un tur de forță imersiv, care te ține cu sufletul la gură până la final. O explorare care deschide noi perspective asupra sexualității umane. Frapant prin inteligență, siguranță de sine și originalitate.”

La granița fluidă dintre realitate și ficțiune, TOUCH ME NOT este o explorare personală care pune sub semnul întrebării ideile preconcepute pe care le avem despre intimitate, corp și sexualitate, ca aspecte esențiale ale naturii umane.

Declanșând aprinse controverse și dezbateri în presa internațională, TOUCH ME NOT explorează, dincolo de tabuuri, rolul esențial pe care intimitatea îl joacă în dezvoltarea umană, propunându-și să deschidă noi perspective, să încurajeze empatia, acceptarea diferenței și libertatea de expresie, să creeze un spațiu de (auto-)reflecție, invitând privitorul să își reevalueze ideile cu privire la intimitate. Mihai Chirilov, director artistic al TIFF, îl consideră “un film unic și esențial în peisajul cinematografic românesc. Un film curajos, fără plasă de siguranță, atins de o candoare și o emoție extraordinare. Un film la care dacă ne uităm ne vedem pe noi înșine.”

Premiera de la Berlinale a dat startul unei cariere impresionante a filmului în circuitul festivalier internațional, TOUCH ME NOT fiind invitat deja în festivaluri prestigioase precum Karlovy Vary, Sydney, Sofia, Moscova, Istanbul, Visions du Reel Elveția și multe altele. Promovarea filmului este susținută de Centrul Național al Cinematografiei și UCIN. De asemenea, filmul va fi distribuit în cinematografe în peste 30 de țări din întreaga lume: Franța, Germania, Olanda, Belgia, Austria, Danemarca, Cehia, Bulgaria, România, Portugalia, Spania, Taiwan etc.

Presa internațională despre TOUCH ME NOT

  • Indiewire: Uman la modul radical, un tratat curajos despre relația stranie (și deseori înstrăinată) pe care oamenii o au cu propriile corpuri.
  • Kino Zeit: TOUCH ME NOT nu e doar un film. E o experiență. Atât de intimă și de profundă încât fie ieși mai repede din cinema pentru că nu poți suporta intensitatea acelei intimități, fie îți asumi riscul de a căuta în tine însuți răspunsuri la întrebările pe care le pune. TOUCH ME NOT este o călătorie de descoperire a sinelui. Iar ca film este în același timp și un experiment curajos care aduce în cinema teme, oameni, corpuri și emoții pe care altfel nu le-ai mai fi văzut pe ecrane.
  • Giona A Nazzaro (director VENICE Critics Week): Cu un curaj extraordinar — deopotrivă cinematografic și politic — TOUCH ME NOT pune în discuție problematici legate de corporalitate și erotism. Asumându-și riscuri la nivel de mis-en-scenă, performativitate și concept, Adina Pintilie creează un <obiect cinematografic> care nu poate fi încadrat în nici una dintre categoriile existente. O provocare radicală la adresa sistemului binar al discursului sexual și a necropoliticii sale dominante.

Cu muzică semnată de legendara trupă Einsturzende Neubauten, cu o distribuție mixtă de actori profesioniști și non-profesioniști, TOUCH ME NOT aduce laolaltă protagoniști din întreaga Europă: Laura Benson (Marea Britanie/Franța), Tomas Lemarquis (Islanda/Franța), Christian Bayerlein (Germania), Grit Uhlemann (Germania), Hanna Hofmann (Germania), Seani Love (Marea Britanie /Australia), Irmena Chichikova (Bulgaria), Dirk Lange (Germania). Imaginea este semnată de George Chiper Lillemark (România), designul de sunet de Dominik Dolejsi (Cehia), compozitor: Ivo Paunov (Bulgaria), scenografia: Adrian Cristea (România), costume: Maria Pitea (România).

Laura Benson, actriță franceză de origine britanică și profesoară de actorie la celebrul studio parizian Atelier international de théâtre Blanche Salant, a lucrat cu regizori celebri precum Stephen Frears, Alain Resnais, Robert Altman, Jacques Doillon. A debutat în film cu HOTEL DE FRANCE (1987), de Patrice Chereau. În teatru a debutat cu rolul Anna Petrovna din piesa PLATONOV de Cehov, regizată de același Patrice Chereau. În 2005 a fost nominalizată ca una dintre „revelațiile” Premiilor Teatrale Molière.

Tómas Lemarquis, actor de origine islandezo-franceză, a studiat teatru la Cours Florent din Paris și la Școala de Arte Frumoase din Reykjavík, Islanda. A explorat diferite practici șamanice și terapii alternative, procesul său de dezvoltare personală combinând cercetarea spirituală cu experimentarea artistică. Este cunoscut pentru rolul său principal din filmul islandez NÓI ALBÍNÓI (2003). A apărut și în filme precum SNOWPIERCER, X-MEN: APOCALYPSE și BLADE RUNNER 2049.

Absolventă a UNATC București, Adina Pintilie este o tânără regizoare română de film premiată de festivaluri prestigioase din întreaga lume. La granița dintre ficțiune, documentar și artele vizuale, filmele sale sunt o apariție distinctă în peisajul cinematografic românesc, distingându-se printr-un stil vizual profund personal, experimentare curajoasă în limbajul cinematografic și explorarea fără compromis a psihologiei umane. Mediumetrajul său DON’T GET ME WRONG (produs de Aristoteles Workshop), a avut premiera mondială în competiția oficială Locarno 2007, a obținut Marele Premiu Golden Dove la DOK Leipzig și a fost selecșionat/premiat în peste 50 festivaluri internaționale, cum ar fi: IDFA, Salonic, Montpellier, Trieste, Namur, Munchen, Moscova, Sarajevo, Varșovia etc.

TOUCH ME NOT este o co-producție România-Germania-Cehia-Bulgaria-Franța, cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei, Eurimages, Media Creative Europe, Torino Filmlab, Mitteldeutsche Medienförderung, Fondului Național de Film Cehia, Centrului Național al Filmului din Bulgaria, Eurometropole de Strasbourg, cu participarea HBO Romania și a Televiziunii Române, susținut de Sensiblu și Christian Tour, în cooperare cu The Post Republic, în asociere cu Hi Fi Productions – Laura Georgescu-Baron. Producător: Manekino Film (România). Co-producători: Rohfilm Productions (Germania), Pink (Cehia), Agitprop (Bulgaria) și Les Films de l’Etranger (Franța).

Încă din etapa de dezvoltare, TOUCH ME NOT a câștigat, printre altele, Premiul ARTE France la CINEMART în cadrul Festivalului Internațional de Film Rotterdam, Premiul principal de producție la Torino Filmlab, Premiul Cinelink Work-in-Progress în cadrul Festivalului Internațional de Film SARAJEVO, a fost selectat în Atelier Cinefondation Cannes și la Venice Gap Financing Market din cadrul Festivalului de Film de la Veneția.

TOUCH ME NOT este prima parte a unui proiect de artă multi-platformă, susținut printre altele de Centrul Pompidou din Paris, de Muzeul Național de Artă Contemporană din București, Muzeul de Artă Modernă din Varșovia și Centrul de Artă Spinnerei Leipzig.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*