Tradiții și cultură gastronomică de pe Valea Hârtibaciului

Târgul comunităţilor rurale, ajuns la ediţia a XII-a, sărbătorește tradițiile și gastronomia de pe Valea Hârtibaciului, cu participarea comunităţii din Roșia. Evenimentul va avea loc duminică, 17 mai, între orele 10 și 16, Târgul de țară din Muzeul în aer liber.

„Tradiții și cultură gastronomică de pe Valea Hârtibaciului“ este al doilea eveniment din anul acesta desfăşurat în cadrul programului Târgul de ţară, sub egida Anului European al Patrimoniului. Prin inițiative de acest gen, Muzeul ASTRA, instituție ale cărei acțiuni sunt posibile prin finanțarea Consiliului Județean Sibiu, promovează şi susţine produsele şi cultura gastronomică tradiţională din satul românesc. La ediția din acest sfârșit de săptămână, comuna Roșia se va afla în centrul atenției. „Comuna Roșia vine la Muzeul ASTRA cu tradiția ei culinară specifică, prin pregătirea de mâncăruri și produse tradiționale, dar și prin prezentarea de obiceiuri și dansuri specifice zonei. De aici vor veni gospodine, producători de produse tradiționale, meșteri, artiști și dansatori. Ansamblul de dansuri populare al Asociației Elijah va prezenta dansuri specifice zonei Văii Hârtibaciului, acompaniați de ansamblul de acordeoniști din cadrul aceleiași asociații. De asemenea, ansamblul «Veselijah», format din 14 elevi din satul Nou, din cadrul școlii de muzică al Centrului Social «Casa Thomas», sub conducerea profesorului Adrian Grecu, va interpreta piese de muzică populară românească, țigănească, lăutărească și clasică. Grupul folcloric din satul Daia, format din copii în vârstă de 10 ani, și solista vocală Melania Gîjulete, din același sat, vor interpreta cântece populare specifice zonei“, anunță muzeograful Raluca Iliuț, de la Muzeul ASTRA.

Producătorii veniți de pe Valea Hârtibaciului vor aduce la Târgul de țară preparate precum: hencleș, plăcinte, brânzeturi, pâine de casă, țuică de casă, miere și alte produse apicole. Totodată, meșterii din comuna Roșia (dogar, fierar, confecționat măturoaie și confecționat costume populare) vor răspunde la întrebările vizitatorilor interesați de aceste meșteșuguri. 50 de creații artistice pictate pe lemn de către 20 de copii cu vârste între 9 și 16 ani vor fi expuse la Târgul de țară, iar aceste lucrări fac parte din proiectul de art-terapie „Colorăm destine” al Asociației Elijah.

One Comment

  1. Hotea Dorin says:

    Valea Hârtibaciului este o zona plina de tradiții culinare atât la români cât și la sași.
    Ele se îmbină armonios cu evenimentele din viață oamenilor:botez,nunta,
    La sași găsim faimosul hencles, la români vestitul lichiu.De asemenea sunt feluri de mâncare pe care le regăsim doar aici : o ciorbă anumită
    brodlaven la sași sau colacul împletit cu gaură la romani.Exemplele pot continua.Felicitări pt inițiativă!

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*