Tradiții și cultură gastronomică de pe Valea Târnavelor, ateliere și teatru interactiv – în acest weekend, la Muzeul în aer liber

„Tradiții și cultură gastronomică de pe Valea Târnavelor“ este genericul celui de-al patrulea târg al comunităților rurale, eveniment desfășurat în cadrul programului „Târgul de țară“.

Acest program este destinat promovării și susținerii produselor, dar și culturii gastronomice din satul românesc. În acest scop, 40 de gospodine, producători de produse tradiționale, meșteri, artiști și dansatori din Valea Viilor se vor afla duminică, 27 august, între orele 10 și 18, în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului.

foto: Silvana Armat

„Gospodinele din Valea Viilor vor face pâine, plăcinte și alte preparate tradiționale, specifice satului românesc autentic. De asemenea, vor fi prezenți producători cu produse tradiționale din lapte de vacă, oaie și bivoliță, produse apicole, legume și fructe. În cadrul evenimentului se vor desfăşura ateliere meșteșugărești interactive de împletituri nuiele, confecționare mături, țesere la războiul de țesut orizontal și brodare costume tradiționale”, anunță Raluca Iliuț, muzeograf în cadrul Muzeului ASTRA.

Vizitatorii vor putea urmări meșterii în timpul muncii lor și vor putea să ceară sfaturi și îndrumări practice în arta obținerii de obiecte utile și de bun gust. Ansamblul „Strugurelul” din Valea Viilor va susține suite de jocuri de pe Valea Târnavelor, acompaniat la taragot de Marin Sicoe și la acordeon de Vasile Stoica. În același cadru, corul bisericii ortodoxe din localitate va susține un concert de cântece religioase.

foto: arhiva Muzeul ASTRA

Programul de animații culturale Animă ASTRA revine în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului, atât sâmbătă, cât și duminică, între orele 10.00 și 18.00. Vizitatorii vor putea afla tainele dogăritului de la Nicolae Belei – singurul tulnicar din localitatea Avram Iancu, județul Alba, care va rămâne la muzeu până în 31 august și va putea fi întâlnit în zona Crângului din Apuseni. În același cadru, soția domnului Belei va organiza un atelier de pirogravură.

Animă ASTRA va aduce și alte ateliere interactive de cusut și țesut pregătite de meșteri din județul Sibiu.

Sâmbătă și duminică, începând cu ora 17.00, la gospodăria din Hodac, actorii Teatrului Mic din Sibiu vor juca piesele de teatru „Cei trei purceluși”, respectiv „Scufița Roșie”. În acest context, vizitatorii vor fi provocați să între „în scenă” devenind interpreți ai personajelor din lumea scriitorului Ion Creangă.

„Programul de animații culturale are rolul de a promova și de a susține cultura și arta tradițională, precum și de a pune în valoare patrimoniul muzeal din Dumbrava Sibiului, prin activități practice, cu scop educațional și de divertisment. Accesul la toate atelierele se va face în baza biletului de intrare în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului. Cei care doresc să participe în mod special la ateliere se pot înscrie la adresa de e-mail animaastra@muzeulastra.com”, se arată într-un comunicat de presă al muzeului sibian.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*