Tradiții și cultură gastronomică din Țara Oltului

Muzeul ASTRA organizează duminică, 2 septembrie, evenimentul „Tradiții și cultură gastronomică din Țara Oltului”.

Acesta este cel de-al treilea eveniment din acest an desfăşurat în cadrul programului Târgul de ţară, în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului, sub egida Anului European al Patrimoniului și al programului Sibiu Regiune Gastronomică Europeană 2019. „Tradiții și cultură gastronomică din Țara Oltului” are ca scop promovarea produselor şi cultura gastronomică tradiţională din satul românesc.

„La această ediție, comuna Cîrțișoara se află în centrul atenției noastre. Vom reliefa în cadrul yârgului tradiția culinară, iar asta se va face prin pregătirea de mâncăruri și produse tradiționale ca zama de cârnați și sarmale tăiate cu barda. Totodată, vor fi prezentate obiceiuri și dansuri specifice zonei. Din Cîrțișoara vor veni gospodine, producători de produse tradiționale, meșteri, artiști și dansatori. Grupul școlar «Badea Cârțan» va face demonstrații de dansuri populare, iar solista Iulia Deleanu va interpreta cântece populare specifice zonei. Mircea Cârțișoreanu, cunoscutul interpret de muzică populară originar din Cârța, va fi prezent la eveniment să încânte atmosfera din muzeu. Va fi prezentat și un vechi obicei al locului încă păstrat: împodobirea calului: flăcăii satului, numiți călărași, împodobesc caii cu țesături tradiționale și alte podoabe, deschizând drumul alaiului de nuntă”, a declarat Raluca Iliuț, muzeograf la Muzeul ASTRA.

În cadrul evenimentului, meșterii din comuna Cîrțișoara vor organiza două ateliere interactive de pictură pe sticlă și împletit corfe. Producătorii veniți din Țara Oltului vor comercializa legume, brânzeturi de oaie, pastramă de oaie, produse apicole, siropuri, pâine de casă și prăjituri tradiționale. Evenimentul se va desfășura între orele 10 și 16.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*