Trei candidați la șefia PNL Sibiu

Liderul PNL Sibiu, Raluca Turcan, și-a depus candidatura pentru un nou mandat de președinte. Contracandidații săi sunt deputatul Constantin Șovăială și omul de afaceri Ciprian Faraon.

Situată în tabăra premierului Florin Cîțu, Turcan a fost prima înscrisă în competiția internă pentru șefia organizației județene. Ea face echipă cu președintele Consiliului Județean, Daniela Cîmpean, și primarul orașului Avrig, Adrian David, propuși pentru posturile de prim-vicepreședinți, și se declară deja sigură de victorie.

Raluca Turcan: „Munca și rezultatele vor face întotdeauna diferența”

„Sibiul este astăzi cea mai bună organizație liberală din România și asta se datorează muncii în echipă! O știu sibienii care ne susțin, dar și liberalii de bună credință. Nimeni, în nume personal, nu își poate asuma performanța colectivă fiindcă niciunul dintre proiectele inițiate sau susținute de PNL nu reprezintă demersuri individuale. Noul Spital Județean, Centura Sibiu-Sud, investițiile de apă și canalizare, de infrastructură rutieră sau cele din domeniul educației, toate acestea se întâmplă astăzi fiindcă liberalii, împreună, uniți, au știut să le documenteze, să le promoveze și să se lupte pentru finanțarea lor. Competiția în PNL Sibiu este o obișnuință chiar dacă public, în aceste zile, pare o noutate. Niciodată funcția de președinte sau alte funcții de la vârf nu au fost comode pentru deținători. Mereu au fost obținute prin muncă și păstrate prin rezultate, două lucruri în fața cărora mulți, inclusiv dintre adversari, au înțeles să-și scoată pălăria și să le recunoască. Alții, mai puțini, nu. Doresc să continui ca președinte al PNL Sibiu nu pentru propriul orgoliu, ci pentru ca munca de până acum și rezultatele obținute să fie puse în continuare în valoare, pentru interesul public al sibienilor și nu numai. Deși la alegerile interne votează doar colegii din partid, ele vor spune multe celor din afara partidului. Vor spune ce fel de oameni suntem, cât de harnici, de bine pregătiți și cât de serioși suntem! Mergem înainte călăuziți de cele mai bune gânduri, cu încrederea că munca și rezultatele vor face întotdeauna diferența!”, a declarat Raluca Turcan.

Constantin Șovăială: „Sunt omul faptelor”

Secretar general al organizației PNL Sibiu timp de 12 ani, deputatul Constantin Șovăială candidează pentru președinția filialei. El este un reprezentant al „aripii” Orban.

„Îmi imaginez că este o surpriză pentru unii colegi, dar după părerea mea, adevărata surpriză pentru o filială precum cea sibiană era ca nimeni să nu contracandideze actualul președinte. Nu candidez împotriva cuiva, ci pentru ceva! Pentru un PNL Sibiu întors între oameni și pentru oameni (liberali sau nu), pentru un partid care să vadă realitățile și nu să și le inventeze, pentru un partid care face publicitate rezultatelor și nu confundă publicitatea cu rezultatele.
Un coleg față de care am un respect deosebit spunea la alegerile locale de anul trecut că e convins că “se poate mai mult și mai bine”. Deși, probabil e adevărat și în cazul acesta, nu am să spun că se poate “mai mult și mai bine”, dar am să spun că se poate altfel! Se poate, spre exemplu, cu modestie și decență, cu bun simț, cu stimă față de oameni și cu frică de Dumnezeu.
Cunosc foarte bine organizația PNL-Sibiu și știu cum putem avea rezultate mai bune pentru sibieni. Indiferent câte funcții publice am avut, am fost mereu la Sibiu și pentru Sibiu. Cred că împreună, putem muta proiectele din comunicate și postările de Facebook în realitate. Colegii mă cunosc și știu că sunt omul faptelor. Avem #detreabă!
Voi explica tuturor colegilor dispuși să mă asculte, în detaliu, rațiunea candidaturii mele și le voi prezenta de-a lungul săptămânilor următoare ideile pe care le am. Sunt convins că o competiție corectă la vârful PNL Sibiu nu poate face decât bine filialei și chiar celor care își dispută președinția”, este opinia lui Șovăială.

Ciprian Faraon: „Este momentul unei schimbări”

În această dimineață, cu o oră înaintea termenului limită de înregistrare a candidaturilor, în cursă a apărut și omul de afaceri Ciprian Faraon, care pornește la luptă din convingerea că poate duce organizația județeană PNL Sibiu la un nivel superior.

„Mi-am depus candidatura pentru președinția organizației PNL Sibiu din respect și apreciere pentru cei care au înțeles să rămână consecvenți valorilor liberale, cu care am colaborat foarte bine în trecut și sunt convins că putem face echipă în viitor. De la membrul simplu, la șefii de organizații locale, la consilieri, la primari, la membri ai birourilor politice municipal și județean.

Am preferat să fac un pas înapoi în urmă cu circa 2 ani, renunțând la toate funcțiile politice deținute în cadrul organizației PNL Sibiu. Diferența majoră de viziune cu privire la managementul organizației a fost unul dintre motivele principale pentru care am renunțat.  Am considerat că nu se dorește o construcție temeinică, ci una de fațadă. Poate am greșit renunțând la luptă, însă mi-am impus din primele zile în care am făcut politică (2014) să rămân consecvent unor principii și valori sănătoase, să îmi păstrez caracterul curat, să nu devin oportunist, ori duplicitar.  Am ascultat în acești ani de pauză politică toate nemulțumirile care mi se aduceau la cunoștintă, și nu puține, legate de mersul organizației. Am fost alături de toți cei care mi-au cerut ajutorul, căutând soluții. Am criticat managementul atunci când am considerat că nu este corectă abordarea față de membrii PNL sau față de comunitatea sibiană. Am fost izolat, s-a încercat chiar o excludere. Deși nestatutară încercarea de excludere, am ales să accept că sunt în afara deciziei politice, făcând un pas înapoi. Eram mâhnit pentru nedreptatea pe care o trăiam. Am rămas public prin aparițiile mele în presa locală, prin articolele scrise și petițiile transmise autoritaților locale și naționale. Am conștientizat și depășit demult momentul de naivitate politică, ori de frustrare personală.

Cred că acum este momentul unei schimbări. Am convingerea că pot duce organizația județeană a PNL Sibiu la un alt nivel, cu siguranță superior. Voi  insista pe libertatea de exprimare, ceea ce consider că lipsește astăzi în organizație, pe (re)profesionalizarea organizației PNL, pe susținerea tehnică și politică a proiectelor primariilor și consilierilor PNL, la nivel central sau local, pe bunul simț, pe corectitudine. Duplicitatea nu își va mai avea locul în modelul meu de organizație politică.

PNL Sibiu are foarte mulți oameni buni, de o calitate profesională ridicată, însă sunt și persoane care își văd doar interesul lor, caută oportunitatea. Cu acești oameni nu doresc să fac echipă.

Sper să reușesc să aduc alături de mine cât mai multe organizații locale, municipale. Cu siguranță nu plec în această competiție cu prima șansă, însă sunt încrezător că există suficient curaj și voință în rândul membrilor PNL Sibiu să producem schimbarea”, a mărturisit Faraon.

Conferința județeană de alegeri a liberalilor sibieni va avea loc în prima decadă a lunii august.


Mihai COLIBABA

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*