Turcan: Guvernul alocă 30 milioane de euro în perioada următoare pentru un program pilot destinat copiilor cu părinții plecați în străinătate

Vicepremierul Raluca Turcan a anunțat un program-pilot în beneficiul copiilor ai căror părinți sunt plecați la muncă în străinătate, program care „îi va sprijini să meargă la școală și să facă performanță”.


Programul guvernamental va fi implementat în toată țara și va avea drept beneficiari 3.000 de copii cu cel puțin un părinte care lucrează în afara țării, în condițiile în care statisticile arată că în România trăiesc peste 91.000 de copii aflați în această situație.

Măsurile se adresează mai multor grupe de vârstă, fiind adaptate specificului fiecăreia: elevi din ciclul primar (6 – 10 ani), gimnazial (11-14 ani) și secundar superior (14-16 ani). Astfel, vor putea depune proiecte, individual sau în parteneriat: școli publice și private din rețeaua școlară națională; furnizori de servicii de orientare sau consiliere școlară; parteneri sociali din învățământul preuniversitar; instituții de cult și asociații religioase; instituții guvernamentale cu atribuții în domeniul incluziunii sociale; ONG-uri.

Valoarea proiectelor finanțate va fi între 300.000 de euro și un milion de euro. Proiectele mari, cu o valoare de un milion de euro, vor asigura sprijin pentru minim 91 copii.

Sprijinul concret care le va fi acordat constă înmăsuri care vizează: prevenirea abandonului școlar prin programe de tip Școală după Școală, consiliere psihologică și consiliere vocațională, masă la școală sau asigurarea de rechizite și materiale educative, consiliere pentru părinții.

Raluca Turcan

„Acest proiect completează, pe de o parte, măsurile pe care Guvernul le-a adoptat în ultimele trei luni în domeniul educației, pentru a ne asigura că cele mai vulnerabile categorii de copii (printre care și cei cu părinții plecați în străinătate) rămân la școală și primesc sprijin pentru a-și finaliza parcursul educațional: extinderea programului pilot «Masă la școală», prin triplarea numărului de școli beneficiare, cu bani de la buget și programul pilot «Școală după școală», care va debuta în luna septembrie și va fi finanțat din fonduri europene. Pe de altă parte, acesta vine în sprijinul românilor din diaspora și al familiilor lor. Pasul următor și dorința noastră, a Guvernului PNL, este să motivăm românii plecați să revină acasă și să reîntregim familiile. Vom folosi fonduri europene pentru a-i sprijini pe cei care se întorc să își folosească experiența câștigată în străinătate în activități antreprenoriale”, a declarat Raluca Turcan.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*