„Udatul Ionilor“ la Tălmăcel

Sătenii din Tălmăcel vor da viață, din nou, unui obicei unic în România.

Udatul Ionilor la Talmacel

Udatul Ionilor la Talmacel

Centrul Național de Informare Turistică Tălmaciu și Primăria și Consiliul Local Tălmaciu, organizează o nouă ediție a manifestării populare „Udatul Ionilor“ în satul Tălmacel, în data de 7 ianuarie 2020.

Programul va începe la ora 11:30. „Vă așteptăm cu drag pe toată lumea iubitoare de tradiție și obiceiuri stravechi“, sună invitația făcută de primarul orașului Tălmaciu, Nicolae Petru Basarabă.

Car alegoric la Talmacel

Udatul Ionilor la Talmacel. Carul alegoric.

„Udatul Ionilor” este un obicei păstrat din străbuni la Tălmăcel şi care se sărbătoreşte în continuare an de an. În ziua Sf. Ioan Botezătorul, întregul sat vuieşte a sărbătoare. După slujba religioasă, porneşte spre râu alaiul format din: feciori călare ce poartă steaguri tricolore, copii şi juni îmbrăcaţi tradiţional, un car alegoric tras de boi împodobiţi cu ţesături şi mărgele şi măgăruşii cu moşul şi baba din paie. Ajunşi la râu, pe versuri tradiţionale, junii îi udă rând pe rând pe toţi ce poartă numele de „Ion”. Şi pentru a uita de gerul de afară, Ionii udaţi sunt răsplătiţi cu colaci, vin şi ţuică. Sărbătoarea continuă apoi pe uliţele satului cu dansuri şi cântece specifice locului.

Udatul Ionilor a devenit o sărbătoare cu adevărat spectaculoasă care transmite un strop din veselia şi emoţia întregului sat.

Udatul Ionilor la Talmacel

Udatul Ionilor la Talmacel

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*