Udatul Ionilor

Toți cei cu numele de Ion sau Ioana vor fi udați, sâmbătă, în râul ce trece pe lângă biserica din satul sibian Tălmăcel, unde localnicii îmbrăcați în costume tradiționale românești păstrează, de la Marea Unire, obiceiul Udatului Ionilor

Este o zi deosebită pentru comunitate, deoarece este dusă mai departe tradiția locală cea mai importantă, despre care unii spun că ar avea chiar origini precreștine.

Din strămoși

După slujba religioasă, spre râul din sat pornește un alai format din feciori călări ce poartă steaguri tricolore, îmbrăcați tradițional, un car alegoric tras de boi împodobiți cu țesături și mărgele și mai în urmă măgărușii cu moșul și baba din paie. Ajunși la râu, „junii“ îi udă, rând pe rând, pe toți ce poartă numele de Ion sau Ioana – doar pe cizme – într-un ritual de purificare. Prima persoană botezată în râu trebuie să fie, însă, preotul. „Udatul Ionilor este obiceiul cu care Tălmăcelul și locuitorii lui se identifică. Vechimea acestui obicei nu poate fi stabilită cu exactitate. Sunt oameni care povestesc că obiceiul ar fi strâns legat de Marea Unire de la 1918, alții spun că ar fi legat de construirea bisericii din sat, în secolul al XVIII-lea. După ce s-a construit biserica din sat, s-au adus și clopotele de la Viena, iar garda cu călărași s-a dus să le aducă. Se pare că au intrat în sat de Sf. Ioan, și de atunci a rămas tradiția. Unii localnici  știu o altă legendă: locuitori ai satului care au fost plecați la Marea Unire de la Alba Iulia s-au întors acasă de Sf. Ioan și din bucuria unirii s-a născut acest obicei“, sunt de părere reprezentanții Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale „Cindrelul – Junii Sibiului“ Sibiu.

Joc pe Ulița Mare

După ce toți cei care poartă numele Sfântului Ion și-au primit botezul, feciorii, fetele, localnicii și turiștii se îndreaptă spre punctul central al satului: piațeta din fața bisericii. Aici, în Ulița Mare, are loc tradiționalul joc, după ordinea binecunoscută: sârba, învârtita, hațegana, jiana și hora. Folcloric, Udatul Ionilor marchează încheierea ciclului sărbătorilor de iarnă, deschis pe 6 decembrie, de Sf. Nicolae, prin constituirea cetei de feciori și continuat prin colindatul întregului sat de Crăciun.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*