UDMR cere Guvernului deschiderea școlilor. Benedek: „Noi avem încredere în profesori!”

Guvernul s-a pripit cu decizia de a trece toate școlile la predarea online, în opinia deputatului sibian Zacharie Benedek.

Deputatul UDMR avertizează că sistemul de învățământ românesc nici nu este pregătit pentru desfășurarea lecțiilor prin internet și, în plus, consecințele pe termen lung ale acestei noi paradigme afectează dezvoltarea tinerei generații.

„Decizia guvernului este greșită, nimic nu justifică închiderea tuturor școlilor și claselor. Prin această decizie pripită, guvernul îi consideră pe elevi și profesori purtătorii coronavirusului. În același timp, marea majoritate a țărilor europene – cu rată de infectare mai mare – acționează mai prudent și lasă elevii să învețe în condiții normale.

Efectele predării online vor avea consecințe pe termen lung, nemaivorbind de faptul că nici condițiile nu sunt asigurate: în ultimii 6 luni guvernul nu a fost capabil să doteze școlile cu instrumente digitale. Totodată, profesorii și specialiștii în educație susțin: în cazul preșcolarilor și a elevilor din clasele primare prin predarea online nu se pot dezvolta abilități de orientare corectă, competențe orale, de înțelegere a unui text și de scriere”, a subliniat Benedek.

UDMR cere guvernului ca în fiecare școală și grădiniță unde e posibilă respectarea normelor sanitare și de distanțare socială să se reia cursurile „față în față” până în clasa a IX-a, iar Comitetele Județene pentru Situații de Urgență, după consultarea autorităților locale și a inspectoratelor școlare județene, să decidă închiderea școlilor, dacă această măsură este justificată.

„Menținerea deschisă a școlilor se justifică și prin faptul că elevii învață într-un mediu sigur, cadrele didactice fac totul pentru a se respecta normele de igienă și distanțare socială. Supravegherea sanitară este regulată, deoarece profesorii vorbesc zilnic cu elevii despre starea lor de sănătate. Dacă cineva are simptome, se anunță de îndată medicul de familie și autoritățile competente. Totodată, după începerea noului an școlar nu s-a înregistrat o creștere semnificativă a infectărilor în instituțiile de învățământ.

Majoritatea oamenilor respectă normele de igienă și sănătate publică, în același timp așteaptă un parteneriat din partea guvernului. În schimb primește răspunsuri nefondate, decizii nechibzuite, luate în grabă. Nu trebuie luate acum decizii care pe termen scurt sunt ușoare și favorabile guvernului, dar pe termen lung nenorocesc o generație întreagă. Noi avem încredere în profesori. Le încredințăm copiii noștri în vremuri liniștite, știm că și în aceste vremuri grele își vor face datoria”, a conchis parlamentarul sibian.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*