ULTIMA ORĂ. Festivalul Astra Film, ținta unui atac tip furt de identitate

Festivalul Astra Film din Sibiu a fost ținta unui atac tip furt de identitate pe platforma FilmFreeway, unde a fost creat un cont fals pe numele celebrului festival din România, cont prin intermediul căruia s-au încasat fraudulos taxe de înscriere de la peste 100 de realizatori de film din întreaga lume.

Organizatorii Astra Film Festival au obținut blocarea contului fals, au început demersurile oficiale pentru identificarea și pedepsirea vinovaților și fac tot ce le stă în putință pentru ca păgubiții să își poată recupera banii și să își înscrie corect filmele la AFF2022, pe site-ul https://www.astrafilm.ro/ro/inscrieri-filme-2022, până în data de 1 aprilie 2022.

Contul fals creat în numele Astra Film Festival împrumută identitatea vizuală a ediției AFF 2021, dar prezintă informații eronate despre ediția 2022 a festivalul de la Sibiu: secțiuni competiționale inexistente, perioada de desfășurare eronată, taxa de înscriere dublă față de cea reală, adresă de contact falsă.

Noi facem un festival real, încă din anul 1993, iar atacatorii s-au folosit de munca noastră, de prestigiul internațional acumulat de Astra Film Festival în toți acești aproape 30 de ani și, deopotrivă, de naivitatea și aspirațiile a zeci și sute de realizatori de film din toată lumea, care au dorit să participe la selecția AFF”, declară organizatorii festivalului internațional de film documentar de la Sibiu.

În total, peste o sută de realizatori și regizori de film din 26 de țări (Armenia, Australia, Austria, Belgia, Bulgaria, China, Canada, Cehia, Cipru, Croația, Elveția, Estonia, Franța, Grecia, Israel, Italia, Lituania, Marea Britanie, Noua Zeelandă, Oman, Polonia, Singapore, SUA, Taiwan, Turcia și Ungaria) au înscris în contul fals 175 de filme plătind 2.244 de dolari ca „taxă de înscriere”. 80 dintre aceste producții sunt filme documentare eligibile pentru Astra Film Festival.

Atacul asupra AFF Sibiu nu este unul singular. Chiar pe platforma FilmFreeway, una dintre cele mai importante din lume care conectează realizatori de film cu numeroase festivaluri, au mai fost clonate festivaluri, inclusiv din România, și au apărut evenimente inexistente.

Toate aceste lucruri reprezintă un pericol pentru industria cinematografică și contribuie la discreditarea ei”, atrag atenția organizatorii Astra Film Festival, care anunță că au început să îi contacteze pe autorii filmelor eligibile, pentru a le oferi posibilitatea să se înscrie oficial pentru selecția din acest an, pe platforma festivalului: https://www.astrafilm.ro/ro/inscrieri-filme-2022.

Sunt acceptate filme documentare finalizate după 1 ianuarie 2021, care pot fi selectate în programe competitive și secțiuni non-competitive. În total, Astra Film Festival 2022 va avea patru secțiunile competiționale: Voci emergente ale documentarului, Europa Centrală & de Est, Romania Open și DocSchool. Pe lângă secțiunile competiționale, programul oficial cuprinde o serie de selecții curatoriale, secțiuni tematice și programe speciale.

Fiecare program va fi jurizat de specialiști și profesioniști respectați ai lumii cinematografice și academice internaționale. Premiile celor patru programe competiționale sunt în bani. Autorii filmelor selectate vor fi invitați la festival pentru a participa la discuțiile cu publicul și la alte evenimente legate de filmele din selecția oficială.

Înființat în 1993, Festivalul internațional de cinema de non-ficțiune de la Sibiu, principala platformă a documentarului din România și una dintre cele mai importante din Europa, este în căutare permanentă de filme documentare cu o prezență puternică a perspectivei regizorului, atât în formă, cât și în conținut. Specialiștii și publicul AFF Sibiu apreciază în mod deosebit calitățile cinematografice, onestitatea, curajul de a aborda teme dificile, originalitatea și creativitatea.

Astra Film Festival se află sub Înaltul Patronaj al Președintelui României și este organizat de Astra Film, CNM Astra și Fundația Astra Film, cu sprijinul Consiliul Județean Sibiu, al Ministerului Culturii, al Centrului Național al Cinematografiei, al Consulatului Republicii Federale Germania la Sibiu și al Uniunii Cineaștilor. Evenimentul este cofinanțat de Consiliul Local Sibiu prin Primăria Municipiului Sibiu și de Uniunea Europeană prin Programul Europa Creativă.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*