Ultimul Veteran din Mediaș a fost condus spre nemurire. Avea 99 de ani

Comunitatea locală medieșeană l-a condus pe drumul spre nemiruie pe ultimul veteran din burg. Moldovan Ioan. Născut în 1923, se trăgea dintr-o veche familie medieșeană, tatăl său luptând în Primul Război Mondial pe frontul din Italia.

Domnul Moldovan Ioan a trăit istoria pe care noi o învățăm la școală

Moldovan Ioan provenea dintr-o veche familie românească medieșană, tatăl sau a luptat în Primul Război Mondial pe frontul din Italia.
Au fost trei copii la părinți, dânsul era cel mai mare.
Bun școlar, materia preferată a fost matematica, probabil materia care i-a salvat viața. După cele 7 clase primare, a urmat Școala de Ucenici de la Societatea Sonametan Mediaș, acolo unde îl cunoaște pe directorul C. I. Motaș.
Încorporat în luna mai 1944, este trimis la Centrul de Instrucție al Cavaleriei din Sibiu. Instructorii au fost ofițeri români dar și germani.
Actul de la 23 august 1944 îl găsește la Sebeș-Alba, după Comunicatul Regelui Mihai sunt trimiși în Munții Făgărașului și Sibiului pentru a curăți zona de trupele germane, deveniți inamici. Au fost norocoși, nu au fost nici unul rănit sau ucis.
La scurt timp este trimis a Școala de Ofițeri de Cavaleria de la Târgoviște unde instruia recruții.
A fost lăsat la vatră în 1946.
Din februarie 1950 a fost căsătorit cu Marioara (1931), au trăit împreună aproape 73 de ani”, povestește despre el istoricul mediașean Dan Ramf.
Deși era în etate, Moldova Ioan a găsit puterea să participe astă toamnă la Ștafeta Veteranilor 2022, atunci când a fost prezent în Piața Corneliu Coposu Mediaș. Dealtfel, aceasta a fost ultima lui ieșire în public.
Moldovan Ioan a fost înmormântat la Mediaș cu onoruri militare.
”Dragi prieteni, după cum rostea azi atât de emoționant domnul colonel (r) Marius Popenta., „Au fost 12 apostoli, au rămas doar 11!”.
Ne rugăm lui Dumnezeu pentru sănătatea dânșilor!
Mulțumesc ANVR Sibiu și Mediaș, domnilor colonel (r) Marius Popenta și Aurel Blidariu pentru sprijinul acordat istoriei naționale!
Recunoștință autorităților locale medieșene, domnului primar Gheorghe Roman pentru vizite nenumărate și pachetele oferite veteranilor de război medieșeni!
Cinste militarilor din Garnizoana Mediaș, domnului lt. col. Vasile Damian, cei care i-au dat atât de frumos onorul!
Din partea Garnizoanei Sibiu, onorați de ostașul cu trompeta, mulțumim domnului lt. col. Ralea Marius pentru devotamentul arătat istoriei naționale!”, mai amintește Dan Ramf.

Foto: Dan Ramf

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*