Un deceniu de parteneriat

Parteneriatul din ultimii 10 ani între Regiunea Centru și landul german Brandenburg a fost celebrat marți, la Alba Iulia, prin conferința internațională „Cooperarea bilaterală europeană și modelele de bune practici însușite pentru implementarea Programului Operațional Regional 2014-2020”.

Alături de conducerea ADR Centru și de autoritățile din județul Alba, Daniela Cîmpean, președintele Consiliului Județean Sibiu și al Consiliului de Dezvoltare Regională Centru, a întâlnit o delegație importantă din Brandenburg condusă de președintele Parlamentului landului, Britta Stark. La dezbateri a fost prezent și E.S. Cord Meier-Klodt, ambasadorul Germaniei în România.

Vocație europeană

Britta Stark a amintit tendințele de izolare, populism de dreapta și ideologii anti-europene, subliniind că „trebuie să luptăm pentru Europa. Pentru a putea fi păstrată, Europa trebuie edificată într-un nou mod”, iar proiectele realizate în cadrul parteneriatului bilateral cu Regiunea Centru sunt o poveste de succes. Ele „au demonstrat că Europa este edificată la nivel regional de către oameni care au curajul să deschidă noi drumuri” și că „oamenii în Europa gândesc solidar”, a apreciat liderul delegației germane. La rândul său, Cîmpean a amintit că „în centrul țării, mai ales în județele Sibiu și Brașov, nici nu ne putem imagina evoluția socio-economică fără amprenta inconfundabilă a vecinilor și prietenilor noștri, sașii din Transilvania”, iar parteneriatul cu Brandenburg a venit firesc, fiind totodată „un exemplu viu pentru Europa regiunilor, având în vedere că viitorul continentului se află în mâinile oamenilor care nu doresc să mai renunțe la libertatea oferită de această Europă”.

Colaborare strânsă

În istoricul proiectelor de cooperare inter-regională ale ADR Centru pentru perioada 2008-2018 se numără 29 de proiecte de cooperare internațională care au atras 4,2 milioane euro și au implicat 180 de instituții partenere din 28 de țări, precum și participarea în cea mai mare rețea europeană de servicii de sprijin pentru dezvoltarea afacerilor, Enterprise Europe Network. În cadrul conferinței au fost prezentate modele de bune practici privind utilizarea fondurilor europene pentru dezvoltare regională din Germania, România, Ungaria și Republica Moldova.


Cosmin PAL

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*