Un nou început de lună cu deprecieri pentru leu

Leul și-a continuat tendința de depreciere față de euro, începută vinerea trecută, pierderi fiind înregistrate ieri și în cazul celorlalte monede majore.

Cursul euro a crescut de la 4,5333 la 4,5468 lei, într-o ședință în care tranzacțiile s-au realizat între 4,538, minim înregistrat la deschidere, și 4,55 lei, maxim atins după anunțarea mediei de către BNR. Cotațiile de la ora 14:00 erau de 4,548 – 4,551 lei.

Euro ar putea urca spre 4,56, în cazul în care membrii Comitetului de politică monetară al Rezervei Federale americane (FOMC) vor decide astăzi să majoreze dobânda-cheie sau vor indica, cel puțin, câte creșteri vor fi realizate în cursul acestui an.

Piețele internaționale sunt încă tensionate de posibilitatea ieșirii Franței din Uniunea Europeană (Frexit).Marine Le Pen, liderul Frontului Naţional, a declarat de la începutul campaniei că este adepta unui referendum privind Frexit. Mai nou, liberalul Emmanuel Macron, preferatul investitorilor, a evocat, la rândul său, o astfel de posibilitate.

În astfel de situații, speculatorii încearcă să scape cât mai repede de monedele economiilor emergente, pe care le consideră mai riscante, preferând activele ”refugiu” precum aurul, dolarul, yenul sau francul elvețian.

Leul ar putea fi ferit de deprecieri mai mari, existând analiști care văd euro sărind până la 4,58, de creșterea inflației, care va pune BNR în situația de a majora dobânda sa cheie. În acest sens atrage atenția creșterea dobânzii ROBOR la trei luni la 0,91%/an, maxim ce nu a mai fost atins din ianuarie trecut. Reamintim că ROBOR la trei luni, care este folosit de bănci la calcularea dobânzii la credite, a scăzut în ultima  parte a anului trecut la un minim istoric de 0,68%/an

Cursul dolarului american a crescut de la 4,1453 lei, minim al ultimelor aproape șaote luni, la 4,1641 lei, cotațiile din piață fluctuând între 4,154 și 4,171 lei.

Media monedei elvețiene, care se tranzacționa pe piețele internaționale între 1,085 și 1,087 franci/euro, a urcat de la 4,1837 la 4,1896 lei.

Perechea euro/dolar se tranzacționa între 1,0897 și 1,0926 dolari. Euro a fost sprijinit de anunțul privind faptul că Grecia şi creditorii săi internaţionali, în frunte cu troika UE-FMI-BM, au ajuns ieri dimineață la un acord privind măsurile de austeritate şi restructurare economică care vor fi aplicate. În urma înțelegerii Grecia va primi o tranșă din programul de finanțare în valoare de 7 miliarde de euro.

Sunt folosite date și informații disponibile până la oră 14:00
Tags: , , , , ,

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*