Un nou mall așteaptă avizul! Detalii în exclusivitate despre Festival Shopping Center

Sibiul va avea un nou centru comercial, cu 160 de magazine: Festival Shopping Center. Un investitor va cheltui în jur de 70 milioane de euro pentru a construi noul centru comercial, în suprafață de 40.000 de metri pătrați, pe terenul fostei fabrici Simerom, lângă Podul Gării. Deocamdată, viitorul mall este în faza obținerii avizelor necesare din partea autorităților locale și ar putea primi undă verde din partea Consiliului Local peste două săptămâni.

Investitorul este firma Primavera Development, societate constituită în anul 2006 și specializată în dezvoltarea de proiecte de mare anvergură, având în portofoliu construcții de clădiri cu destinația de birouri, spații industriale și comerciale precum și locuințe. De administrarea noului mall se va ocupa însă societatea Festival SRL Sibiu. „Proiectul de la Sibiu se află în faza PUZ urmând a fi supus aprobării finale a Consiliului Local Sibiu până la sfârșitul lunii“, informează Despina Miron, din partea Primavera Development, contactată de Mesagerul de Sibiu. Partenerii comerciali vor fi stabiliți după obținerea autorizației pentru faza PUZ, a mai menționat reprezentantul dezvoltatorului.

Unii sibieni au depus contestații

În ultimele luni, o parte dintre sibienii care locuiesc în zonă au depus contestații în legătură cu acest proiect. Aceștia s-au plâns de posibilul trafic greu din zona centrului comercial, dar și de faptul că vor exista prea puține spații verzi. Contestațiile au fost discutate la dezbaterile publice organizate. „Sibienii și-au putut exprima punctele de vedere referitoare la acest proiect atât în procedura de consultare a populației solicitată de Primăria Sibiu, cât și ca urmare a parcurgerii etapelor procedurale legale solicitate de Agenția pentru Protecția Mediului (APM) Sibiu. Nici una dintre observațiile publicului nu a fost de natură să modifice conceptul de bază al viitorului centru comercial și nu a constituit un fundament care să împiedice cursul normal de avizare și aprobare a construcției“, susține Despina Miron. Mai mult decât atât, dezvoltatorul afirmă că a ținut cont de propunerile venite din partea sibienilor și speră ca mall-ul Festival să devină un reper pentru oraș.

APM studiază problema spațiilor verzi

Autoritățile de mediu analizează, în aceste zile, documentația privind construcția noului centrului comercial de pe strada Lector. Pentru a-și da avizul privind viitoarea investiție, APM Sibiu trebuie să se lămurească întâi asupra unor contestații făcute de sibieni. Documentele înregistrate la APM vizează, în principal, faptul că societatea care va construi centrul comercial își propune realizarea unor spații verzi în procent de 15%, distribuite atât la sol, cât și pe terasa clădirii. „APM Sibiu are în procedură de reglementare Planul Urbanistic Zonal pentru zonă construită protejată UZCP Construire centru comercial, propus a fi amplasat în municipiul Sibiu, str. Lector, nr. 3A, titular SC Festival SRL. Urmare a parcurgerii etapelor procedurale legale, în data de 22.02.2016, Agenția pentru Protecția Mediului Sibiu a publicat pe pagina proprie de internet, iar titularul într-un ziar local din 23.02.2016,  decizia privind reglementarea planului. În perioada legală de 10 zile în care publicul putea formula observații privind decizia autorității de mediu au fost înregistrate contestații la această decizie. Față de observațiile publicului la decizie, în scopul reanalizării deciziei și formulării de răspunsuri petenților, APM Sibiu a solicitat răspunsuri la problemele ridicate de cetățeni atât Primăriei municipiului Sibiu, cât și titularului. Ultimul dintre aceste răspunsuri, respectiv cel al Primăriei municipiului Sibiu, a fost înregistrat la APM Sibiu în data de 4 aprilie 2016. Acestea sunt actualmente analizate de autoritatea de mediu“, arată APM Sibiu, prin directorul executiv Ionel Stelian Naicu, la solicitarea Mesagerului de Sibiu.

DSC_0032

Terasă verde

Pentru a rezolva contestațiile sibienilor, APM a transmis adrese atât către municipalitate, cât și către în atenția firmei Festival SRL. Adresele către Primăria Sibiu au vizat Planul de Mobilitate Urbană Durabilă pentru municipiul Sibiu, în sensul dacă acesta a fost întocmit și aprobat, și informații în legătură cu prevederile avizului tehnic consultativ din iulie 2015, emis de municipalitate pentru PUZ, prin care se solicită ca la nivelul parcelei din proprietatea SC Festival SRL să se amenajeze spații verzi în proporție de minim 15 la sută din suprafața acesteia și dacă există bază legală care să interzică sau să permită luarea în calcul a suprafeței de terasă verde propusă de către investitor. Totodată, APM Sibiu a cerut investitorului să explice proveniența cifrei de 15 la sută care apare în avizul de oportunitate emis de Comisia de Urbanism, precum și precizări referitoare la bilanțul teritorial aferent terenului din proprietatea SC Festival SRL.

Responsabilii dezvoltatorilor neagă că ar fi vreo problemă cu procentul spațiilor verzi. „Spațiile verzi sunt dimensionate în concordanță cu cerințele legale pentru zona în care se va construi centrul comercial Festival. Investitorul, în plus față de cerințele legale, a decis ca centrul comercial să beneficieze și de o terasă cu zonă verde și de agrement amplasată pe terasa clădirii“, susține Despina Miron.

Poziția Primăriei

Răspunsul Primăriei la solicitarea Mesagerului de Sibiu în legătură cu construirea centrului comercial și stadiul în care se află documentația menționează că Direcția Arhitect Șef a analizat documentația PUZ depusă de investitor și a emis avizul de oportunitate, avizul tehnic consultativ și raportul informării și consultării publicului. „Documentația PUZ construire centru comercial în Sibiu, strada Lector, nr. 3A se află în prezent în analiza Agenției de Protecția Mediului Sibiu în vederea obținerii avizului necesar. Primăria Sibiu nu a primit până în acest moment sesizări din partea cetățenilor pe tema acestui proiect“, a precizat Mirela Gligore, purtătoarea de cuvânt a Primăriei Sibiu.

Fodor promite că în vară va începe construcția

Ultimele declarații ale primarului interimar Astrid Fodor privind demararea proiectului au fost făcute în martie, la întâlnirea cu sibienii din cartierele Trei Stejari, Lazaret și Reșița. În urma discuțiilor avute cu investitorul, Fodor a explicat că lucrările la mall-ul de lângă Podul Gării vor demara în lunile iunie-iulie, dacă vor fi obținute avizele necesare.

Planul de mobilitate, în lucru

Primăria Sibiu a început, în martie, elaborarea Planului de Mobilitate Urbană Durabilă al municipiului Sibiu. Consultantul contractat urmează să livreze în termen de șase luni documentul care va fi anexat Strategiei de Dezvoltare a municipiului Sibiu pentru următorii ani. Planul are ca scop principal creșterea accesibilității și mobilității în oraș, referindu-se la nevoile de transport ale locuitorilor. Acesta vizează o mai bună funcționalitate și crearea de legături mai eficiente și cu localitățile din zonă, în contextul în care Sibiul tinde să formeze o zonă metropolitană.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*