Un nou tip de pensie pentru români! Cine va beneficia de această pensie și în ce condiții?

Un nou tip de pensie pentru români a fost aprobat de Guvern vineri. Află care sunt persoanele care pot beneficia de această pensie și ce condiții se oferă.

Guvernul a aprobat, vineri, proiectul de lege care instituie în România un produs paneuropean de pensii personale, scrie Monitorul de Cluj.

Mai exact, cei care vor putea beneficia de un nou tip de pensie sunt românii cu contracte de muncă în mai multe țări ale Uniunii Europene:

„Românii care au contracte de muncă în mai multe state UE vor putea opta pentru un produs personal de pensie, în aceleaşi condiţii şi cu aceleaşi costuri de reglementare ca în toate statele membre”, arată Executivul într-un comunicat de presă.

Proiectul de lege pentru noul tip de pensie vizează punerea în aplicare a Regulamentului (UE) 2019/1238 al Parlamentului European şi al Consiliului din 20 iunie 2019 privind un produs paneuropean de pensii personale (PEPP), dar și a unor prevederi privind instituirea unui cadru care să faciliteze investiţiile durabile.

Un nou tip de pensie. Cine beneficiază

Regulamentul european prevede norme uniforme pentru înregistrarea, crearea, distribuţia şi supravegherea produselor de pensii personale (PEPP) care sunt distribuite în Uniunea Europeană, dedicate, în principal, cetăţenilor care au contracte de muncă în mai multe state UE şi care doresc un produs personal de pensie uşor de înţeles.

Acest nou tip de pensie are aceleaşi condiţii de funcţionare în toate statele membre şi cu costuri reglementate.

Legea aprobată de Executiv prevede ca plata pensiei aferente unui cont sau sub-cont naţional din România să înceapă la cererea participantului, fie de la data împlinirii vârstei standard de pensionare, fie de la data pensionării de invaliditate, iar contribuţiile la PEPP sunt deductibile fiscal.

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) îndeplineşte, potrivit legii, atribuţii de înregistrare, reglementare, supraveghere, investigaţie şi control asupra furnizorilor de PEPP pentru care România este stat membru de origine, distribuitorilor de PEPP pe teritoriul României şi asupra depozitarilor activelor pentru PEPP, precum şi asupra produselor paneuropene de pensii personale.

Tags: ,

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*