Unde începe școala?

Cele mai multe unități de învățământ vor începe, luni, cursurile în scenariul verde.

Majoritatea elevilor din județul Sibiu se întorc în bănci, pe 8 februarie, odată cu începerea semestrului II. În continuare, anul școlar se va desfășura potrivit celor trei scenarii – verde, galben sau roșu – în funcție de evoluția pandemiei COVID-19.

Scenariul verde, cel în care se încadrează cele mai multe unități de învățământ ale județului, prevede că toți elevii din toate ciclurile școlare, de la grădiniță și până la liceu sau postliceală vor merge fizic la școală. Acest scenariu se aplică în localitățile unde în ultimele 14 zile rata de infectare a fost mai mică de 1 la 1.000 de locuitori. Potrivit celor mai recente date de la Instituția Prefectului, în scenariul verde se află școlile din localități precum: Cisnădie, Avrig, Tălmaciu, Săliște, Ocna Sibiului, Miercurea Sibiului, Tălmăcel, Rășinari, Mârșa, Cristian, Orlat, Gura Râului, Șura Mare, Loamneș, Armeni, Hașag, Alămor, Mândra, Sădinca, Ludoș, Gusu, Poplaca, Colun, Porumbacu de Jos, Porumbacu de Sus, Sărata, Sebeșu de Sus, Racovița, Prislop, Daia, Roșia, Cornățel, Nou, Nucet, Mohu, Bungard, Veștem, Rusciori, Sebeșu de Jos, Bradu, Săcădate, Glâmboaca, Cisnădioara și Colonia Tălmaciu.

O singură localitate în scenariul roșu

La o rată de infectare cuprinsă între 1 și 3 cazuri/1.000 de locuitori, se impune scenariul galben. Conform acestuia, vor avea prezență fizică la clase cei înscriși la grădiniță, ciclul primar și anii terminali de studiu, elevii claselor a V-a, a VI-a, a VII-a, a IX-a, a X-a și a XI-a urmând să continue învățământul online. În acest scenariu se încadrează municipiile Sibiu și Mediaș, dar și sate precum: Șelimbăr, Hamba, Sadu sau Șura Mică.

Scenariul roșu, în localitățile unde incidența COVID-19 este mai mare de 3/1000 de locuitori în ultimele 14 zile, presupune studiu online pentru toți elevii. În această situație se află comuna Alma, cu 808 locuitori, unde s-au înregistrat 6 cazuri confirmate în ultimele două săptămâni.

ULBS adoptă scenariul hibrid

Consiliul de Administrație al Universității „Lucian Blaga” din Sibiu a decis ca, începând din semestrul II al anului universitar 2020-2021, cursurile să se deruleze online. Seminariile cu formații de studiu mai mari de 25 de studenți se vor desfășura prin intermediul platformei G Suite Enterprise for Education. Seminariile cu formații de studiu mai mici de 25 de studenți vor permite participarea fizică a studenților și a cadrelor didactice, la fel și lucrările practice, laboratoarele, proiectele și practica de specialitate. Pe lângă susținerea efectivă online a activităților prevăzute a se desfășura în acest mod, cadrele didactice au obligația de a pune la dispoziția studenților, în format electronic, suportul de curs sau notele de curs, bibliografia și alte informații și materiale didactice.

Măsuri speciale pentru a asigura igiena sporită și distanțarea fizică vor fi aplicate la cantină, precum și în căminele studențești, unde purtarea măștii de protecție va fi obligatorie în toate spațiile comune, accesul persoanelor străine va fi oprit, iar desfășurarea oricărei activități sociale „cu caracter de divertisment“ este strict interzisă, potrivit unui comunicat al Universității sibiene.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*