ULBS a câștigat Marele Premiu la Salonul Internațional de Invenții de la Iași EUROINVENT 2018

Universitatea “Lucian Blaga” din Sibiu a fost prezentă, în perioada 17-19 mai, la Salonul Internațional de Invenţii EUROINVENT 2018, eveniment desfășurat la Palatul Culturii din Iași.

Acesta este considerat de specialiști cel mai mare salon de inventică din sud-estul Europei. Salonul este organizat anual de Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Forumul Inventatorilor Români din Iași, Europe Direct Iași, sub egida IFIA (International Federation of Inventors Associations), WIIPA (World Invention Intellectual Property Associations) sub înaltul patronaj al Ministerului Cercetării și Inovării din Romănia.

La această ediție au participat inventatori și cercetători din 34 de țări, care au prezentat 572 de invenții și proiecte de cercetare, iar numărul de vizitatori a fost de 7.000. Mai bine de jumătate dintre invențiile prezentate au fost din România.

Universitatea “Lucian Blaga” din Sibiu a fost reprezentată de o delegație condusă de prof. univ. dr. Habil. Mihail Aurel Țîțu (director Centrul Regional OSIM pentru Promovarea Protecției Proprietății Industriale de la Sibiu – Centrul European PatLib din Sibiu al OSIM-EPO). Au participat în cadrul delegației inventatori ai brevetelor de invenție prezentate la salon: șef lucrări dr. medic primar Alexandru Sabău, dr. ec. Ilie Banu, dipl. ing. Adrian Bogorin-Predescu, dar și 17 studenți de la specializările Tehnologia Construcțiilor de Mașini și Ingineria Transportului și Traficului din cadrul Facultății de Inginerie, din anul III și anul IV de studii. Aceștia au prezentat juriului internațional zece invenții, al căror titular este ULBS, două prototipuri funcționale din domeniul medical (inventatori fiind Dan Sabău și Alexandru Sabău) și un prototip funcțional al invenției „Scaun pentru lucru la PC cu principiu activ de destindere a coloanei vertebrale”. Au fost prezentate efectiv două produse de tip alimentar noi: „SANTE ROUGE, produs natural alimentar pe bază de ardei roșu dulce, zahăr și acid acetic” și „Produs natural alimentar, dietetic din flori de soc”, create de Maria Lidia Iancu, Lidia Benea, Daniela Debora Benea și Alexandru Maria Maier.

Invențiile prezentate au intrat efectiv și au fost recompensate cu patru medalii de aur, două medalii de argint, un certificat de participare fără medalie, dar și premii speciale: Premiul Special al TISIAS Canada (Toronto International Society of Innovation & Advanced Skills), Premiul Special MyRIS (Malaysian Research & Innovation Society), Premiul Special INVENTARIUM SCIENCE Portugalia, Premiul Special al Ministerului Educației și Cercetării Științifice din Irak, Premiul Special al Universității Politehnica din București, Premiul Special al Korea University Invention Association.

De asemenea, din cele zece nominalizări, juriul a decis acordarea Marelui Premiu al Salonului EUROINVENT 2018 Universității „Lucian Blaga din Sibiu” pentru invenția prezentată sub formă de prototip funcțional „Scaun pentru lucru la PC cu principiu activ de destindere a coloanei vertebrale”, inventatori fiind rectorul Ioan Bondrea, Aurel Mihail Țîțu, Constantin Oprean, Ion Mărginean, Alexandru Marcel Moldovan și Adrian Bogorin-Predescu. Cei 17 studenți ai universității sibiene au fost recompensați cu certificate de participare și diplome de excelență.

„Juriul internațional și organizatorii au felicitat public delegația Universității „Lucian Blaga” din Sibiu pentru profesionalism, organizare, competență în cercetare și perseverență. Delegația ULBS a fost cea mai numeroasă delegație dintre cele participante și a numărat 25 de persoane.

Noi, cei care am participat la acest concurs internațional de la Iași, împreună cu cei 17 studenți pasionați de inventică care au parcurs toate activitățile teoretice și practice ale „Cercului Științific de Proprietate Intelectuală de la Universitatea Lucian Blaga din Sibiu – Cercul Științific PatLib Sibiu” (cercul științiific este desfășurat din 4 iulie 2016 cu sprijinul, suportul logistic și științific al OSIM București, lucru care conduce la un respect și recunoștință din partea noastră), ne-am aflat pe primul loc pe podiumul celor laureaţi și am adus acasă Marele Premiu al Salonului Internațional de Invenții EUROINVENT 2018, promovând astfel într-un mediu extrem de elevat imaginea Universității „Lucian Blaga” din Sibiu!”, a declarat Aurel Țîțu.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*