Universitatea „Lucian Blaga“ își redeschide porțile pentru 15.000 de studenți din toate colțurile lumii

Câteva mii de studenți și profesori ai Universității „Lucian Blaga“, împreună cu rudele și prietenii lor, se vor aduna luni, începând cu ora 13.00, în Piața Mare, pentru a sărbători începerea unui nou an universitar. Mai mulți ca niciodată, studenții urmează să ajungă la Sibiu din 27 de țări membre ale Uniunii Europene și alte zece state non-UE.

După încheierea ultimei sesiuni de admitere, statisticile arată că în amfiteatrele celor nouă facultăți aparținând ULBS vor studia la studii de licență, master la zi și fără frecvență, doctorat, învățământ la distanță, fără frecvență, rezidențiat sau studii post universitare aproximativ 15.000 de studenți. Dascăli le vor fi 650 de cadre didactice din România, precum și alți 75 de profesori străini, aflați în mobilități de predare de scurtă durată.

Pe urmele banilor

Cu un grad de încadrare în muncă de 100% după terminarea sau chiar în timpul studiilor și condiții excelente de învățământ, cei mai norocoși se pot considera absolvenții facultăților de Medicină, Științe Economice și Inginerie. „În prezent, Facultatea de Științe Economice are 2.200 de studenți, dintre care peste 1.300 la învățământul de zi. Cele 6 programe de licență – Business Administration; Economia Comerțului, Turismului și Serviciilor; Management; Marketing; Finanțe-Bănci; Contabilitate și Informatică de Gestiune -, cele 5 programe de master – Administrarea Afacerilor în Turism și Servicii; Expertiză contabilă și audit; Management financiar și bancar internațional; Master în Business Management; Strategii și Politici de Management și Marketing -, și cele 3 domenii de doctorat – Economie, Finanțe și Management – formează o ofertă educațională diversă și echilibrată care asigură facultății o poziție competitivă remarcabilă în rândul instituțiilor de profil din România. În ultimii ani, au fost dezvoltate peste 40 de parteneriate cu mediul de afaceri, pentru ca studenții să fie conectați în permanență la realitățile vieții economice sibiene: AA+ Consulting, Aeroportul Internațional Sibiu, AJTS, AllianzȚiriac, AmRing Hotel, AsConsult, Azets Insight, BCR, BRD, Business Management Techologies, BearingPoint, CafePoint, CECCAR Sibiu, Continental Automotive, Continental Forum Hotel, Decathlon, Golden Tullip Hotel, Hilton, Hotel Parc, Ibis Hotel, Kaufland, KeepCalling, Kendrion, Khar & Partners, Marquardt, Muzeul Astra Sibiu, Muzeul Brukenthal, NN, Raiffeisen Bank, Schwarz toner, Total NSA, TNT Computrers, Unicredit Bank, NTT DATA“, ne-a declarat Teodor Boantă, purtătorul de cuvânt al universității sibiene.

Cercetare de top

La fel de norocoși precum cei de la Științe Economice, care sunt curtați și angajați încă din primele zile de facultate, se pot considera și colegii lor de la Științe. Facultatea a fost dotată cu un laborator ultra-performant pentru cercetare în domeniul protecției mediului și, mai precis, în eco-toxicologie. Proiectul, în valoare de peste un milion de euro (4,455,637.00 lei), a fost realizat prin intermediul Ambasadei Norvegiei și finanțat prin Programul RO04 – Reducerea substanțelor periculoase din cadrul Mecanismului Financiar SEE 2009-2014, în parteneriat cu Universitatea Norvegiană de Științe ale Vieții și SC Magnum SRL. „Este un laborator foarte performant prin care putem realiza cercetări care, în acest moment, nu se fac în România, decât parțial. În Europa, o mare parte din substanțele denumite generic poluanți organici persistenți (POP) sunt reglementate din punct de vedere al emisiilor în mediu, al managementului la producător și în filiera de comercializare, distribuție, utilizare și eliminare prin reguli foarte stricte, stabilite de Convenția de la Stockholm privind poluanții organici persistenți adoptată de Consiliul Uniunii Europene în 2004, transpusă în legislația românească prin Legea 261/ 2004“, a precizat conf. univ. dr. Angela Bănăduc, decanul Facultății de Științe.

Vârf de lance

Nici Ingineria nu se lasă mai prejos. La ora actuală, aceasta, are în portofoliul său 17 programe de studiu de licență (din care două cu predare în limba engleză) și 14 programe de studiu de master (din care două cu predare în limba engleză), programe în cadrul cărora studiază un număr de peste 3.000 studenți la toate specializările. Păstrând buna tradiţie dezvoltată de-a lungul celor peste 40 de ani de activitate, Facultatea de Inginerie din Sibiu are parteneriate şi colaborări cu numeroase companii din judeţul Sibiu, dintre care amintim: Continental, Takata, SNR, Marquardt, Siemens, Brandl, Bilstein, Compa, Transgaz, Romgaz, Dacia, Wenglor, Kromberg & Schubert, VISMA şi multe altele, fiecare dintre ele contribuind astfel la pregătirea tinerilor și răsplata calității actului educațional.

Perfecționare prin practică

Cu performanțe notabile se pot lăuda și cei de la Facultatea de Științe Agricole, Industrie Alimentară și Protecția Mediului, care funcționează, la nivel de licență, cu programele de studii: Ingineria produselor alimentare, Controlul și expertiza produselor alimentare, Inginerie și management în alimentație publică și agroturism, Biotehnologii în industria alimentară, Montanologie și Inginerie și protecția mediului în agricultură. La masterat, aprofundarea studiilor se realizează în cadrul următoarelor programe: Asigurarea calității și siguranței alimentelor, Managementul procesării moderne a alimentelor, Managementul dezvoltării durabile a zonei rurale și Managementul protecției mediului agricol.

Facultatea dispune de amfiteatre moderne, dotate cu logistică pentru videoproiecție, săli de curs și seminarii, precum și peste 30 de laboratoare, iar facilitățile didactice și de cercetare sunt completate de ferma didactică din Rusciori.

Relații internaționale

Investițiile masive din infrastructura educațională din ultimii ani le oferă studenților posibilitatea de a se pregăti la cele mai înalte standarde.

Totodată, numărul mare de parteneriate internaționale pe care facultatea le are cu universități de prestigiu din lume au condus atât la rezultate excelente în domeniul cercetării științifice, cât și la numeroase mobilități ale studenţilor şi cadrelor didactice.

Bibliotecă modernă

Biblioteca Universitară este una din cele mai moderne din țară, beneficiază de un sistem informatic integrat, cu stații de auto-împrumut. Studenții și cadrele didactice pot găsi aici peste 650.000 unităţi documentare, reprezentând mai mult de 400.000 înregistrări în catalogul informatizat, 14.000 volume periodice, posibilitatea de consultare a colecţiilor bibliotecii aflate în acces liber la raft pe patru nivele și aproximativ 2.750 mp; 400 locuri pentru studiu, prevăzute cu echipamente de conectare la Internet şi de tip Wi-Fi, sală Internet dotată cu 50 de calculatoare, șase cabinete individuale de studiu echipate cu calculatoare conectate la Internet şi cu materiale de referinţă, spaţiu multimedia pentru învăţarea specializată a limbilor străine, consultarea enciclopediilor pe DVD, calculatoare, scanere şi imprimante multifuncţionale repartizate pe fiecare nivel, sistem modern de securizare al unităţilor documentare, echipat cu etichete inteligente, cu soft ce permite compatibilitatea cu sistemul de gestiune automatizat al bibliotecii, sistem modern de obţinere a informaţiilor de către utilizator, prin afișaje electronice.

Anul universitar 2018/2019 va începe, și de această dată, într-un cadru festiv, în fața întregului oraș. Peste 2.000 de studenți ai ULBS și ai Academiei Forțelor Terestre ”Nicolae Bălcescu” din Sibiu, alături de cadre universitare, reprezentanți ai autorităților locale și județene și invitați din țară și străinătate, vor lua parte la ceremonia din Piața Mare. ”Toamna studențească” va avea loc în 1 octombrie, de la ora 13,00 ”An de an, mii de tineri aleg Sibiul universitar ca drum de pornire către transformarea unei pasiuni într-o carieră de succes. Între zidurile orașului plin de istorie și cultură își plănuiesc viitorul, iar noi, mediul academic, suntem datori să ne asumăm rolul de a-i ghida cu toată responsabilitatea spre locul în care ei își doresc să ajungă. Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu și Academia Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu” își continuă misiunea de a contribui la desăvârșirea identității economice, științifice, sociale și culturale a Sibiului”, a declarat prof. univ. dr. ing. Ioan Bondrea, rectorul Universității ”Lucian Blaga” din Sibiu.

Viorica MAIER

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*