Uşi deschise pentru specialiști

Aproape 400 de sibieni au plecat la muncă în 2011 n Germania este destinaţia favorită

Românii care lucrează în Germania pot spera la joburi mai bine plătite, odată cu adoptarea legii de  echivalare a studiilor de către autorităţile federale. La Sibiu, anul acesta, numărul celor care pleacă este în creștere.

Cetățenii români vor putea, în curând, să-și echivaleze studiile obținute în țară, pentru locuri de muncă mai bine plătite în Germania. Pentru sibieni, Germania rămâne prima alegere atunci când vine vorba de munca peste hotare. Numai în primul trimestru al anului 2011 au plecat peste 350 de persoane.

Până acum, doar necalificaţi

Datele oferite de Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Sibiu arată că în județul Sibiu sunt înregistrate cinci societăți comerciale care mediază angajarea cetățenilor români în Germania. „În anul 2010, au fost angajate, în urma medierii, 407 persoane, iar în primele șase luni ale anului 2011 au fost angajate 311 persoane“, a precizat Ana Vatamaniuc, purtător de cuvânt în cadrul ITM Sibiu. Şi prin rețeaua Eures din cadrul Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Sibiu, în primul semestru al anului 2011 s-au angajat peste hotare 75 de persoane, dintre care 61 numai în Germania, comparativ cu primul semestru al anului 2010, când prin același program au fost încadrate în muncă 62 de persoane, 40 dintre acestea alegând Germania. Cele mai solicitate domenii au fost cel hotelier-gastronomic și cel agricol. Majoritatea sibienilor plecaţi şi-au găsit de lucru ca ospătari sau bucătari. Pe locul secund se află studenții care au plecat pe perioada vacanței să lucreze în domeniul hotelier sau la curățenie.

Sistemul românesc se aliniază

Măsura legislativă federală de recunoaştere a diplomelor imigranţilor nu va viza toate domeniile, în condiţiile în care diplomele din domeniul ingineriei sau educaţiei sunt de resortul autorităţilor regionale. Însă landurile au anunţat că vor modifica normele existente pentru a fi recunoscute mai uşor şi aceste profesii, citează site-ul www.romaningermania.ro. Deputatul Forumului Democrat al Germanilor din România, Ovidiu Ganț, este de părere că această măsură este un lucru cât se poate de bun atât pentru piața muncii din România, cât și pentru cea din Germania. „Este o stare de normalitate ca sistemul nostru de învățământ să fie în rând cu celelalte. Din cunoștințele mele astfel de acorduri sunt bilaterale. Eu am cerut recent ambelor țări să recunoască diplomele din domeniul tehnic acordate în Germania, pentru ca și studenții germani să poată studia la anumite universități tehnice din România. Piața din Germania a fost mereu deschisă pentru specialiști, iar această recunoaștere unitară a diplomelor este un lucru cât se poate de bun“, a precizat acesta, contactat de reporterul Mesagerului de Sibiu.

Pleacă la mai bine

Ideea este susținută și de jurnalista Beatrice Ungar, redactorul şef al săptămânalului „Hermannstaedter Zeitung”. „Odată cu intrarea în vigoare a acestei legi, e clar că vor pleca mai mulți, însă pe de o parte este normal, pentru că la noi în țară specialiștii nu sunt apreciați și atunci se văd nevoiți să găsească o soluție. Fiecare trebuie să meargă acolo unde îi este bine, chiar dacă asta înseamnă să rămână în țară sau să plece peste hotare“, este de părere Ungar, adăugând că, odată cu adoptarea noi legislații, specialiștii de la noi din țară vor fi plătiți „mai aproape de adevăr, pentru că mulți lucrează sub nivelul lor de pregătire profesională“.

Nevoie de specialişti

Peste 300.000 de imigranți calificați sunt așteptați să intre oficial pe piața muncii din Germania, odată cu recunoașterea diplomelor emise în Uniunea Europeană. Legea de îmbunătățire a recunoașterii calificărilor profesioanale dobândite în străinătate a fost aprobată de Guvernul federal german la sfârșitul lunii septembrie, urmând ca acum să primească și acordul reprezentanților celor 16 landuri, la conferința miniștrilor educației. Odată introduse noile reguli comune pentru toate landurile, cetățenii Uniunii Europene vor avea un traseu mai ușor de parcurs în echivalarea diplomelor. Potrivit site-ului www.romaningermania.ro, în prezent Germania se confruntă cu lipsa personalului calificat pe segmente specifice ale pieţei locale a muncii, cum ar fi asistenţa medicală, educaţia, cercetarea în domeniul ştiinţelor exacte sau inginerie.

CASETĂ
Termen: 90 de zile

Orice persoană care a studiat în România va putea cere echivalarea diplomelor în Germania, prezentând autorităţilor care se ocupă de calificările imigranţilor un curriculum vitae, diplomele relevante şi traducerea lor autorizată. Procesul de echivalare va dura până la trei luni. Legea mai prevede că va exista un website cu informaţii, o linie telefonică, materiale multilingve de informare şi puncte de consultanţă pentru cei interesaţi.

FOTO: Autorităţile germane vor echivala mai repede diplomele românilor

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*