USR Sibiu face demersuri la Guvern pentru finanțarea construcției Noului Spital Județean Sibiu (CP)

Europarlamentarul sibian Nicu Ștefănuță (USR, Renew Europe), Deputatul USR Dan Barna, Senatorul USR Claudiu Mureșan și Președintele USR Sibiu, Ruxandra Cibu Deaconu au înaintat o scrisoare către Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Ioan Marcel Boloș și către Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, prin care cer sprijin pentru fianțarea construcției Noului Spital Județean Sibiu.

Pandemia de COVID-19 a arătat necesitatea construcției unui Nou Spital Județean la Sibiu. Vechimea, lipsa dotărilor de înaltă tehnologie și absența unor servicii medicale de urgență eficiente demonstrează că actualul spital județean al Sibiului nu este adaptat pentru nevoile secolului XXI. De decizia Guvernului depinde dacă la Sibiu se va putea construi, în următorii 10 ani, un Nou Spital Județean și dacă cei 467.000 de locuitori ai județului vor putea beneficia de servicii medicale la standarde europene.

Scrisoarea inițiată de către reprezentanții USR Sibiu vine în contextul în care încă se așteaptă decizia privind finanțarea proiectelor din PNRR și din Programul Operațional Sănătate. Deocamdată nu sunt informații clare despre proiectele care vor fi alese și nici despre câți bani rămân disponibili din fondurile nerambursabile.

Mai mult, acest demers vine în completarea eforturilor administrației locale și europene. Recent, europarlamentarul sibian Nicu Ștefănuță a efectuat o vizită la Banca Europeană de Investiții, care cunoaște în detaliu situația de la Sibiu și care ar fi interesată să crediteze construcția viitorului Spital Judeţean: “Construcția Noului Spital Județean de la Sibiu este o prioritate pentru noi toți. Cu toții ne dorim ca sibienii să se poată trata acasă la fel de bine ca în străinătate. Răspunsul pe care l-am primit de la directorul BEI este clar: Banca Europeană de Investiții solicită o schemă de finanțare completă, care necesită un ajutor ferm și declarat din partea Guvernului. Ei sunt gata să sprijine financiar construcția Noului Spital, însă partea de finanțare națională (care ar include și finanțările din fonduri europene) este incertă, la fel ca și suma care ar urma să fie alocată. Așadar, fără o schemă completă de finanțare, Noul Spital nu se va construi, ceea ce ar fi dezastruos pentru cetățenii județului Sibiu”, declară Nicu Ștefănuță.

„Toate eforturile politicienilor din județul trebuie direcționate spre asigurarea unui mecanism de finanțare fiabil”

„În acest moment Sibiul este la etapa de dezvoltare în care un nou Spital Județean este o necesitate majoră. Iar nivelul de pregătire al proiectului Noului Spital Județean Sibiu, cel mai avansat din țară, justifică asumarea unei susțineți transpartinice a acesteia. Toate eforturile politicienilor din județul Sibiu trebuie direcționate spre acest obiectiv și spre asigurarea unui mecanism de finanțare fiabil”, a declarat Dan Barna, deputat USR.

Filiala Județeană USR SIBIU

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*