Va apărea a patra doză de vaccin anti-COVID? Cercetător: „S-ar putea să fie necesar un rapel la câţiva ani”

Cătălin Ţucureanu, cercetător în imunologie şi vaccinologie la Institutul Cantacuzino, a declarat că pentru ca vaccinul anti-COVID să își păstreze efectele, ar putea fi necesară efectuarea unui rapel la câțiva ani.

Cătălin Ţucureanu a explicat într-un interviu acordat ziarului Adevărul și citat de Monitorul de Cluj că doza a treia de vaccin ar putea oferi imunitate pentru câțiva ani, după care, s-ar putea să fie necesară administrarea unei a patra doze de ser anti-COVID. Îngrijorătoare ar putea fi și apariția unei noi variante a virusului.

„Aceste vaccinuri au fost concepute pentru un răspuns rapid la pandemie, dar s-a constat că după şase luni scade protecţia împotriva infecţiei şi s-a apelat la booster. Este posibil ca după această doză a treia să vorbim de un impuls imun solid care durează mai mult timp, la nivelul anilor, poate, dar studiile sunt în curs.

S-ar putea să fie necesar un rapel la câţiva ani, dar nu este cert. Acum mai este o problemă. Vorbesc de apariţia unei variante a virusului care poate «ocoli» parţial imunitatea produsă de vaccinul realizat deja. Atunci s-au putea decide realizarea unui rapel cu o variantă a vaccinului adaptată la noile caracteristici ale virusului, care va modifica şi imunitatea noastră după «calapodul» viral”, a spus specialistul.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*