Vaccinarea, cea mai eficientă metodă de prevenție împotriva gripei de sezon. Bolnavii cronici, femeile însărcinate, vârstnicii și personalul medical sunt cei mai expuși în fața virusului gripal!

Odată cu sosirea anotimpului rece apar și cazurile de gripă, caracterizate prin infecții ce afectează tractul respirator superior, care se răspândesc cu ușurință, în special prin tuse, strănut sau în urma contactului direct cu o persoană infectată.

Pentru cea mai mare parte a populației, efectele gripei nu sunt grave de obicei, însă în cazul persoanelor peste 65 de ani, al femeilor însărcinate și al bolnavilor cronici, cei care sunt cei mai vulnerabili în fața gripei, pot apărea complicații periculoase, ce pot duce în cazuri extrem de grave chiar la deces. O altă categorie expusă gripei este personalul medical, care, prin natura meseriei, intră în contact cu pacienți de la care pot contacta virusul gripal.

Organizația Mondială a Sănătății atrage atenția că vaccinarea este cea mai eficientă metodă de prevenție împotriva gripei și a complicațiilor asociate, de aceea este recomandat, mai ales persoanelor aflate în grupele de populație la risc, să se vaccineze înaintea începerii sezonului gripal.

Luna octombrie este cea mai indicată pentru efectuarea vaccinului anual antigripal, astfel, în acestă perioadă, Organizația Mondială a Sănătății derulează cea de-a IV-a ediție a Campaniei de Informare privind Gripa, aducând în centrul atenției implicațiile pe care le poate avea gripa la nivelul sănătății populaționale și importanța imunizării prin vaccinare.

Persoanele cu probleme medicale cronice – cu afecțiuni precum diabetul, bolile cardiace, boala cronică de rinichi, boli pulmonare, tulburări neurologice, sistem imunitar slăbit, obezitate extremă, astm sau afecțiuni hepatice cronice sunt printre cei mai expuși în fața gripei. Prin vaccinare, se reduce riscul de agravare a bolii, de spitalizare și chiar situațiile, în care viața poate fi pusă în pericol. Totodată, persoanele cu probleme de sănătate cronice pot prezenta un sistem imunitar slăbit, din cauza bolii în sine (ex: infecția HIV, diabet) sau din cauza tratamentului (steroizi, chimioterapie). Aceste lucruri îngreunează lupta organismului împotriva infecției gripale, crescând riscul de complicații, precum pneumonia, de aceea Organizația Mondială a Sănătății recomandă vaccinarea anuală.

banner-tipar-copil128x95mm

Gripa poate avea efecte periculoase și în cazul femeilor însărcinate, având potențialul de a genera complicații serioase. Sarcina determină modificări temporare în sistemul imunitar, care expun femeia la gripă, existând și pericolul de afectare a fătului, din cauza gripei. Și nou-născuții pot fi afectați de gripă, deoarece sistemul lor imunitar nu este complet dezvoltat și, astfel, nu este capabil să lupte cu infecțiile. Gripa în timpul sarcinii poate conduce și la naștere prematură sau la nașterea unui copil cu o greutate sub cea normală. Gravidele care manifestă semne ale gripei, din care amintim: tuse, durere în gât, febră, secreții nazale, probleme respiratorii, dureri de cap, greață sau alte simptome trebuie să apeleze imediat la medic. Astfel, Organizația Mondială a Sănătății atrage atenția că vaccinarea sezonieră împotriva gripei este cea mai bună alegere în sarcină pentru mamă și copil, fiind sigură în toate stadiile sarcinii.

banner-tipar-gravida128x95mm

Gripa poate să aibă urmări grave și în rândul persoanelor de peste 65 de ani, ținând cont că între 80 și 90% dintre decesele asociate gripei se produc la persoane aflate în această categorie de vârstă, avertizează Organizația Mondială a Sănătății.

banner-tipar-senior128x95mm

Persoanele în vârstă prezintă un risc ridicat de spitalizare în caz de gripă, deoarece sistemul imunitar este slăbit și luptă mai greu cu infecțiile. Vaccinarea anuală, înainte de începerea sezonului gripal, este cea mai eficientă metodă de a reduce riscul de îmbolnăvire, de complicații ale gripei, de spitalizare și în anumite cazuri, de deces.

Expus unui risc crescut de a contacta gripa, în comparație cu populația adultă generală, este și personalul medical. Cei care lucrează în sistemul medical pot lua gripă de la pacienți sau de la colegi. În timpul epidemiilor de gripă, anumite studii au arătat că peste 50% din personalul medical care îngrijește pacienții cu gripă poate contacta boala, cei mai vulnerabili profesioniști fiind cei care lucrează în departamentele de urgență și în clinici, dar și asistentele medicale, arată Organizația Mondială a Sănătății. Odată contactat virusul de către un membru al personalului medical, acesta poate fi transmis mai departe, atât la pacienți, cât și la toți cei cu care interacționează.

banner-tipar-doctor-128x95mm

Unii pacienți pot dezvolta complicații periculoase, existând cazuri de decese provocate de gripă în unitățile medicale neonatale de îngrijire intensivă și în cele de oncologie pediatrică, în urma transmiterii virusului de la personal medical la pacient, mai evidențiază datele Organizației Mondiale a Sănătății. Astfel, vaccinarea este recomandată întregului personal medical, înaintea începerii sezonului de gripă.

În județul Sibiu, supravegherea gripei, infecțiilor respiratorii acute și pneumoniilor se desfășoară atât în sistem de rutină (unde sunt implicate toate unitățile sanitare din județ), precum și în sistem sentinelă (unde sunt implicate 15 județe din țară, inclusiv Sibiu, prin 8 medici de familie).
Astfel, în săptămâna 40 (03.10.2016 – 09.10.2016), prima săptămână de supraveghere pentru sezonul 2016-2017, au fost înregistrate 1551 cazuri de infecții respiratorii acute, mai multe cu 51.02% faţă de aceeași săptămână a sezonului trecut. Nu a fost raportat nici un caz de „gripă”, față de săptămâna 40 a anului trecut, când s-au raportat 15 cazuri.
În județul nostru au fost catagrafiate pentru vaccinarea antigripală 70.388 de persoane.

Organizația Mondială a Sănătății demarează, anual, campania de informare, comunicare și de creștere a nivelului de conștientizare a pericolelor implicate de gripă, cu accentul pe anumite categorii vulnerabile ale populației și pe importanța administrării vaccinului antigripal, în sezonul rece.

Anul acesta, campania, ajunsă la cea de-a IV-a ediție, se implementează în 19 țări europene. Alături de Albania, Croația, Estonia, Lituania, Letonia, Polonia, Serbia, Bulgaria, Republica Cehă, Georgia, Ungaria, Muntenegru, Republica Moldova, Slovacia, Slovenia, Macedonia, Turcia și Ucraina, și România este inclusă în campanie. Evenimentul implică o serie de acțiuni axate pe informarea profesioniștilor din sfera medicală, dar și a populației generale, cu privire la necesitatea vaccinării de sezon – o măsură esențială în prevenirea gripei și a potențialelor sale complicații.


Organizator: Organizația Mondială a Sănătății – Biroul pentru România

Campania de Informare privind Gripa se derulează sub egida Ministerului Sănătății

Parteneri: Colegiul Medicilor București, Societatea Națională de Medicina Familiei, Societatea Națională de Microbiologie, Asociația Română pentru Educație în Diabet, Societatea Națională de Pneumologie, Societatea Națională de Oncologie Medicală din România, Asociația Pro Imunizare, Asociația Mame pentru Mame

Parteneri media: SănătateaTV.ro, Senso TV, Speranța TV, Mesagerul de Sibiu, Tion, Timișoara Express, Pro FM, Ziarul de Iași, Ziua de Vest, ComunicateMedicale.ro, Doctorquinn.ro, GhidCabinet.ro, Gândește-pozitiv.ro, Sănătatea Buzoiană, Săptămâna Medicală

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*