Vandalii au distrus o bucată din istoria Sibiului, sub nasul Poliției Locale | EXCLUSIV

Un fragment din canalizarea Sibiului de acum 300 de ani, expus în Piața Mare, i-a căzut pradă cuiva hotărât să-și marcheze trecerea prin istoria orașului.

Este vorba despre o porțiune dintr-un șanț care făcea parte din vechea rețea de canalizare, potrivit istoricului Răzvan Pop, scoasă la iveală prin cercetările arheologice premergătoare anului Capitalei Culturale Europene și expusă în pavajul din Piața Mare, pe latura dinspre Biserica Catolică, în vecinătatea fântânii arteziene. Mai bine de jumătate din acest artefact este acum zdrobită, iar posibilitatea refacerii sale stă sub semnul întrebării. „Piesa este o parte din rețeaua de canalizare a Sibiului din secolul al XVIII-lea. A fost descoperită și conservată în urma cercetărilor arheologice din 2005-2006 de către Daniela Marcu Istrate. Suntem la curent cu situația și am adus-o în atenția conducerii Primăriei“, a precizat Răzvan Pop, directorul executiv al Direcției Județene pentru Cultură, Culte și Patrimoniu Național Sibiu. Pop este de părere că, după ce specialiștii restauratori vor reface această bucățică din istoria Sibiului, ea ar trebui semnalizată și protejată măcar cu un panou de sticlă, pentru a preveni distrugerile pe viitor.

piatra distrusa

La sfârșitul săptămânii trecute, Mesagerul de Sibiu a solicitat o declarație pe acest subiect și din partea municipalității, mai ales că Piața Mare este supravegheată video și se bucură de atenția Poliției Locale mai mult decât orice altă zonă din oraș, însă deocamdată nu am primit niciun răspuns. Aflăm, în schimb, că în ultima vreme agenții au fost foarte ocupați în cartierele Turnişor, Terezian şi Guşteriţa, unde au aplicat aproape 100 de sancțiuni în zilele de 10, 11 și 12 februarie. „Agenţii Poliţiei Locale au fost şi sunt prezenţi în oraş. Anul trecut, spre exemplu, au aplicat peste 5.600 de sancţiuni, ca urmare a acţiunilor zilnice de patrulare şi control. Activitatea Poliţiei Locale Sibiu este în curs de optimizare, iar pentru aceasta are nevoie de mai mulţi agenţi. Am aprobat scoaterea la concurs a 14 posturi în acest an, exclusiv pentru poziţii de agenţi de teren“, a anunțat primarul interimar Astrid Fodor, printr-un comunicat de presă.

captura webcam 18_02_2016 camera 2 Piata Mare

Identificarea și sancționarea vandalului depinde în cea mai mare măsură de Poliția Locală, care are la dispoziție și înregistrările video din Piața Mare.

De altfel, la doi pași de Piața Mare se află și o secție de Poliție municipală. Conform noului Cod Penal, Poliția nu se poate autosesiza în asemenea situații, iar purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliție al județului Sibiu, subcomisarul Luciana Lazăr, afirmă că ofițerul specialist din cadrul Serviciului de Investigații Criminale cu competență pe patrimoniul cultural național nu are cunoștință de vreo sesizare în acest sens. „Acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate. Colegul meu, Radu Părean, nu a primit nici o informare în acest sens, nici din partea Primăriei municipiului Sibiu, nici din partea Direcției pentru Cultură“, a menționat Luciana Lazăr, la sfârșitul săptămânii trecute, la solicitarea Mesagerului de Sibiu. Dacă va fi prins, făptașul riscă o amendă consistentă sau o pedeapsă cu închisoarea de la 3 luni la 2 ani, ori chiar închisoare între 1 și 5 ani, dacă bunul distrus face parte din patrimoniul cultural.

Thomas Roth, purtătorul de cuvânt al SC Apă Canal SA Sibiu
„Sibiul a avut un sistem de canalizare, în sensul adevărat al termenului, începând cu anul 1908, însă forme «primitive» le găsim cu multe sute de ani înainte, când străzile orașului erau brăzdate de rigole ce transportau apă murdară, deversându-le în Cibin sau diverse lacuri din apropiere“.

Amenajată în 1366, odată cu finalizarea celei de-a treia centuri de fortificaţii a oraşului Sibiu, Piaţa Mare a intrat într-un proces de renovare complet în 2005. Statuia lui Gheorghe Lazăr a fost demolată, fiind înlocuită în 2006 de o versiune la scară mai mică a primei statui, realizată de acelaşi sculptor. Tot atunci a fost reamenajată fântâna cu grilaj de fier, iar piaţa a fost pavată cu dale de granit şi piatră. În 2006, arhitecta Daniela Marcu Istrate, din Brașov, a fost responsabilul șantierului din centrul istoric al Sibiului.


Mihai COLIBABA | mc@mesageruldesibiu.ro

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*