Vernisaj Salonul Interjudețean de Arte Vizuale. Momentul va fi înnobilat printr-un moment muzical și un recital de poezie

Ca în fiecare an, Filiala Sibiu a UAPR organizează Salonul Interjudețean de Arte Vizuale al Filialei Sibiu a UAPR 2022, în parteneriat cu Muzeul Național Brukenthal, în cadrul Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu.

Anul acesta FITS propune tema: FRUMUSEȚE, un subiect atât de amplu, generos și necesar în peisajul haotic și tulbure al lumii de azi, subiect la care ne raliem și noi. În context, sintagma „Frumuseţea va salva lumea” face din reprezentanții vieții artistice, actanți principali în procesul de restructurare a lumii și vieții pe coordinate de normalitate.

La această manifestare expozițională, alături de artiștii sibieni expun invitați, membri ai Filialelor UAPR din Alba Iulia, Deva, Iași și Rm. Vâlcea, artiști cu universuri imagistice pe cât de diferite, pe atât de complexe, care ne oferă un spectacol vizual divers și provocator, ce se individualizează ca abordare, stil, ca mediu de expresie și tehnică de lucru (în multe cazuri mixte, deseori originale), de la pictură (ulei, acrilice, pe pânză, lemn, hârtie etc.), grafică (creion, peniță, acuarelă etc.), instalație, fotografie, colaj, sculptură (în piatră, metal, lemn, rășini), tapiserie, sticlă etc.

Printre cei peste 90 de artiști expozanți se numără sibienii: Radu Aftenie, Daniela Maria Bădilă, Olimpia Coman-Sipeanu, Marius David, Eugen Dornescu, Anca Giura, Antonela Giurgiu, Constantin Ilea, Mirela Maier Miclăuș, Ioan Muntean, Crina Oprean, Ştefan Orth, Andrei Popa, Cristina Simu, Alexandra Stoica, Ioan Tămâian, Florin Viorel ș.a.; de la Rm. Vâlcea: Gheorghe Dican, Cătălin Podoleanu, Aurelia Sanda ș.a.; de la Deva: John Pîrva, Ana-Maria Rugescu, Doina Reghiș-Ionescu ș.a.; de la Alba Iulia: Noemi Kusztos, Ștefan Bințințan, Dan Crecan, Cristina Pop ș.a., iar de la Iași: Ofelia Huțul, Mariea Boz, Otilia Chiriac, Cosmin Iațeșen, Sorin Otinjac și mulți alții.

Asemenea unui spectacol – de teatru, muzică, dans – (găzduit de un cadru determinat, convențional sau nu) expoziţia de artă contemporană este parte integrantă a procesului artistic, este spațiul dinamic care susține și intermediază procesul de receptare a artei. Ea aduce laolaltă gânduri, idei, emoții ale artiștilor autori, care se întâlnesc cu cele ale spectatorului, fiind o imagine a lumii de azi, creează emoții, stimulează opinii, atitudini estetice, sociale, politice, afirmă și creează valori ale prezentului și scrie istorie. Fiecare lucrare în parte aflată pe simeza actualei expoziții și, totodată, relațiile de armonie, reflectare, înfruntare, potențare, care se stabilesc între piese creează o imagine ce reflectă câteva dintre coordonatele mişcărilor, atitudinilor, tendinţelor artistice contemporane atât de diverse și dinamice.

Momentul vernisajului va fi înnobilat printr-un moment muzical și un recital de poezie.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*