„Versuri uitate din Marele Război“

Școala din Săliște continuă să impresioneze și-n pandemie. Timp de 6 luni, câțiva elevi, coordonați de Marius Boromiz, directorul Liceului Tehnologic „Ioan Lupaș“, și îndrumați de Radu Bâja și Elena Julieta Nicorescu, și-au pus timpul liber în slujba unui proiect care impresionează atât prin idee, cât mai ales prin valoarea rezultatului: două volume care conțin sute de cântece, poezii și doine cătănești, creații ale țăranului român din Transilvania și Banat din timpul Primului Război Mondial, culese din publicațiile vremii.

 

Festivitate

 

Zeci de elevi, dascăli, părinți, oficialități locale și județene au participat, joi, 10 septembrie, în curtea Școlii de Jos, la lansarea primului volum – „Să iei viața de coarne și să câștigi – Versuri uitate din Marele Război“ care conține creații literare culese și transcrise de 15 inimoși elevi din Săliște: Ștefan Nicorescu, Ruxandra Nicorescu, Paula Hanzu, George Cunțan, Anda Groot Koerkamp, Răzvan Dădârlat, Milena Radu, Alexandru Coarfă, Andrei Boromiz, Paula Gâță, Gabriel Lucoi, Livia Florea, Viviana Fetelea, Denisa Oprișor și Denisa Băilă.

 

Filă de istorie

 

Prin acest proiect „este restituită o filă importantă din zbuciumul vieții trecute a străbunicilor noștri. Dincolo de marea istorie evenimențială, pe care majoritatea dintre noi o cunoaștem, aceste volume ne oferă acum posibilitatea de a pătrunde în mica și intima istorie a celor mulți și anonimi, versurile lor simple, dar adânci și pătrunzătoare, dându-ne șansa de a asculta sunetele duioase și patetice generate de sufletele miilor de soldați ardeleni și bănățeni care au luptat «ziua și noaptea/tot alătura cu moartea/Pentru neam, pentru ‘mpărat,/Pentru neamul nost de-acasă,/ Și pentru ai noștri copii», pe fronturile Marelui Război din Galiția, Italia și Serbia“, după cum arată în prefață Mircea-Gheorghe Abrudan.

 

Cu sufletul

 

„Versurile uitate“ au fost culese, în marea lor majoritate, din publicațiile românilor ardeleni și bănățeni apărute în timpul războiului la Sibiu, Brașov, Arad, Blaj, Lugoj. Creațiile literare au fost transcrise fidel, respectându-se ortografia și limbajul perioadei în care au fost create, reflectând totodată gândurile și trăirile personale ale autorilor în momentul plăsmuirii, se arată în nota asupra ediției. „Ne bucurăm că ați venit cu sufletul să facem lansarea acestei cărți“, a arătat Marius Boromiz, inițiatorul acestui proiect, impresionat de numărul mare al celor prezenți.

Proiectul a fost finanțat de Consiliul Județean și sprijinit cu generozitate de Biblioteca Județeană Astra, Serviciul Județean al Arhivelor Naționale, bibliotecile județene din Arad și Cluj-Napoca, instituții locale, dascăli și pasionați de istorie. (D.G.)

 

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*