Viceprimar: PNL propune amânarea creșterii taxei pentru salubritate

Grupul consilierilor locali PNL i-a propus primarului Astrid Fodor neincluderea pe ordinea de zi a ședinței de Consiliu Local pentru luna ianuarie a proiectului despre regulamentul de instituire și administrare a taxei speciale de salubrizare în municipiul Sibiu, potrivit viceprimarului Alexandru Dumbravă.

Dumbravă susține că liberalii doresc „amânarea luării unei decizii pentru ședința de CL din luna februarie, tocmai pentru a da Primăriei ocazia să organizeze o dezbatere reală cu cetățenii pe acest subiect, fără grabă și fără presiunea de a lua acum și aici o decizie finală”.

Viceprimarul a adăugat că sistem de calcul trebuie schimbat ca urmare a adoptării unui OUG din 2018, care transpune în legislația națională o directivă europeană. „Acest lucru nu ține de dorința Consiliului Local Sibiu, ci este o prevedere legală valabilă pentru toată țara care, începând cu 1 ianuarie 2021, se implementează în TOATĂ țara. Totodată, producătorii de deșeuri și autoritățile publice locale erau obligați până la 31 decembrie 2020 să atingă un anumit nivel de pregătire pentru reutilizare şi reciclare a deşeurilor cum sunt hârtia, metalul, plasticul şi sticla provenind din deşeurile menajere. Una dintre cele mai importante modificări aduse de noul regulament se referă la obligația colectării și transportului separat al diferitelor categorii de deșeuri. În acest context general, Regulamentul de instituire si administrare a taxei speciale de salubrizare în Municipiul Sibiu a stârnit un puternic val de controverse. Suntem conștienți de importanța pe care o are în viața noastră, a tuturor, protecția mediului înconjurător și ne este clar că gunoiul pe care îl producem ca si comunitate este responsabiitatea noastră. De asemenea, credem că este normal ca fiecare dintre noi să plătească pentru ceea CE și CUM aruncă. Și mai credem că este nevoie ca acest principiu să fie însușit de către toți cetățenii, fără ca nimeni să se eschiveze de la această obligație”, a scris Alexandru Dumbravă pe pagina sa de Facebook.

Potrivit acestuia, pe lângă cele trei tipuri de abonamente prevăzute inițial, PNL mai dorește introducerea unui abonament MINI, care să cuprindă un pachet anual de câte 12 ridicări pentru fiecare dintre cele 4 tipuri de pubelele de gunoi – rezidual, bio, hârtie/carton, și plastic/metal, respectiv a unui abonamentul social – redus cu 50% pentru persoanele singure (conform unei adeverințe vizate de către Asociația de locatari sau pe bază de declarație pe propria răspundere la case), care nu dețin alte proprietăți și au venitul mai mic de 900 lei pe lună.

Alexandru Dumbravă, viceprimar: „Dacă pentru zona de case lucrurile sunt destul de clare, sperăm ca în cel mai scurt timp posibil să se poată implementa tehnologia cu card și pentru zona de blocuri și, atunci, totul să intre în normalitate. Ca și comparație, un alt serviciu, cel de televiziune prin cablu, care este folosit probabil de către 99% dintre locuitorii Sibiului, are costuri mai mari, este taxat nu pe persoane, ci tot pe tip de abonament, iar după conectare pot trece ani de zile până să ai nevoie de o intervenție… comparativ cu serviciul de salubritate, unde intervențiile sunt săptămânale sau chiar și zilnice în zonele de blocuri și cu costuri mult mai mari”.

După controversele apărute în spațiul public, municipalitatea sibiană și ADI ECO Sibiu au anunțat astăzi că vor organiza o dezbatere publică online în data de 14 ianuarie, de la ora 19. Între timp, duminică, 10 ianuarie, începând cu ora 15, în Piața Mare își dau întâlnire sibienii care vor să protesteze împotriva majorării tarifelor.


Mihai COLIBABA

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*