Viitorul a început la Ilimbav

La Centrul de Educație non-formală „Arca lui Anca“, din Ilimbav, comuna Marpod, a avut loc Lansarea Centrului de Excelență în Digital Storytelling pentru Comunitate.

deschidere-ilimbavEvenimentul de marți, 20 septembrie, s-a înscris în agenda Asociației Naționale a Bibliotecarilor și Bibliotecilor Publice din România (ANBPR), promotor al proiectului „Valorizarea patrimoniului imaterial pentru sprijinirea dialogului cultural și creșterea accesului publicului la patrimoniu prin tehnica poveștilor digitale“.

Recunoaștere specială

Județul Sibiu, prin Biblioteca Județeană ASTRA, a fost prezent, alături de județele Cluj, Brăila și municipiul București, într-un amplu proiect de educație și de punere în valoare a elementelor culturale specifice ale minorităților etnice din România, folosind tehnica poveștilor digitale. Rezultatele trainerilor sibieni, Anca Vasilescu și Daniela Rusu, au condus la obținerea unei recunoașteri speciale, aceea de Centru de Excelență în Digital Storytelling pentru Comunitate.

Totodată, se dorește ca, după închiderea oficială a proiectului „Agora Culturală @ Biblioteca Ta“, obiectivele acestuia să se materializeze prin alte serii de sesiuni de training, în colaborare cu parteneri din mediul organizațiilor non-guvernamentale și cu autoritățile publice locale.

Sărbătoare pentru Ilimbav

Ziua de 20 septembrie a reprezentat o sărbătoare pentru Ilimbav, satul românesc de pe Valea Hârtibaciului, la care au participat activ reprezentanți ai Primăriei și Consiliului Local Marpod, precum și oameni din comunitate. Centrul de educație non-formală „Arca lui Anca“, aflat la început de drum, primește prin acest eveniment girul pentru continuarea cu succes a realizării de povești digitale inspirate din viața comunităților din întreaga regiune, în mod special a minorităților.

Parteneri norvegieni

Delegația ANBPR, condusă de directorul executiv Ioana Crihană, a fost însoțită de cinci parteneri norvegieni, reprezentând trei organizații și instituții specializate în producția povești digitale, multimedia, activități de bibliotecă și agenție de impresariat artistic: JazzMontor, The Multlingual Library și byHands.

„Cu alte cuvinte, așa cum se întâmplă în anumite povești, spunem și noi «punct și de la capăt!», mai ales că sunt atât de multe detalii și întâmplări de viață care așteaptă să fie «prinse» în pelicula multimedia a unei istorisiri digitale“, conchid organizatorii.

Arca lui Anca, o fereastră către lume

Arca lui Anca este un centru de educație non-formală cu sediul în localitatea Ilimbav. Atelierele şi evenimentele propuse pe agenda de activităţi cultural-educative se adresează tuturor persoanelor care îşi caută identitatea naţională, culturală şi/sau personală, vor să intre în contact cu meşteşugurile/ ocupaţiile/ obiceiurile/ credinţele care definesc poporul român, să-şi însuşească abilităţi şi informaţii autentice, să trăiască un timp de calitate, îmbinând utilul cu plăcutul şi să-şi completeze setul de idei şi comportamente sănătoase (năravuri bune) prin intermediul trainerilor/ lectorilor/ conferenţiarilor cu experienţă şi carismă personală.

Provocarea

De la bun început, iunie 2015, proiectul „Arca lui Anca“ a reprezentat pentru cei direct implicați – bibliotecara Anca Vasilescu, Primăria şi Consiliul Local Marpod, cu sprijinul Fundaţiei Mereu Aproape şi a Fundaţiei Vodafone România – o provocare tehnică, financiară și culturală, care a generat într-un timp record un Centru de educaţie non-formală după vechi cutume româneşti. Toți cei care au participat la dezvoltarea acestei idei au avut în vedere realizarea unui spațiu inedit de agrement rustic, dar și o șansă reală oamenilor din zonă prin creșterea unui complex de afaceri sociale, care în timp să contribuie la prosperitatea și vizibilitatea comunității.

Invitați în Capitală

Pe parcursul a două zile, la începutul lunii septembrie, „Arca lui Anca“ din Ilimbav a avut onoarea de a participa la cea de-a doua ediție a Festivalului Ambasadelor cu statutul de Ambasadă a Poveștilor din Transilvania. Centrul a fost prezent la Romexpo, în București, alături de 50 de ambasade, consulate, institute culturale şi organizaţii internaţionale, cu un stand multimedia, un atelier teoretic și practic de storytelling și două recitaluri artistice, demonstrative acestei discipline.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*