Vioara lui George Enescu răsună la Sibiu

Filarmonica de Stat Sibiu a pregătit pentru publicul sibian un eveniment de excepție: întâlnirea cu vioara marelui compozitor român George Enescu.

Se va întâmpla mâine seară, în cadrul concertului simfonic programat la Sala Thalia cu începere de la ora 19. Același program va fi prezentat de muzicienii sibieni săptămâna viitoare în Turcia, la Ankara Music Festival.

Orchestra simfonică a Filarmonicii de Stat Sibiu va fi condusă de la pupitrul dirijoral de Constantin Grigore, în programul concertului fiind incluse Rapsodia Română nr.1, în La major, op. 11 de George Enescu, Concertul pentru vioară și orchestră în Re major, op. 35 de Piotr Ilici Ceaikovski și Simfonia a 9-a ”Din lumea nouă” de Antonín Dvořák. Același program va fi prezentat de Orchestra Simfonică a Filarmonicii de Stat Sibiu în cadrul celei de-a 35-a ediții a celui mai important festival muzical din Turcia, Ankara International Music Festival, joi, 26 aprilie.

Concertul de vioară de P. I. Ceaikovski va fi interpretat de Gabriel Croitoru pe vioara care a aparținut marelui compozitor român George Enescu. Cunoscută și sub numele de „Catedrala”, pentru acordurile sale impunătoare, vioara datează din 1731 și poartă semnătura lui Giuseppe Antonio Guarnieri (del Gesu), unul dintre cei mai notorii lutieri cremonezi. Vioara a fost cumpărată de George Enescu, din fonduri proprii, marele compozitor și violonist român preferând instrumentul Guarnieri unui Stradivarius. În urma concursului organizat în 2008, vioara Guarnieri a fost redată circuitului concertistic după peste 50 de ani, dat fiind că de la moartea lui George Enescu, în 1955, niciun alt violonist nu a mai cântat pe acest instrument.

Violonistul Gabriel Croitoru, unul dintre cei mai valoroşi violonişti români, s-a format sub îndrumarea prestigioşilor profesori Mihai Constantinescu, Modest Iftinchi şi Ştefan Gheorghiu, absolvind Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti. S-a perfecţionat la cursuri de măiestrie cu maeştrii Salvattore Accardo (1982) şi Zino Francescatti (1988). Profesor universitar, doctor al Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti, Gabriel Croitoru este, totodată, solist concertist al Orchestrelor Radio şi al Filarmonicii „Paul Constantinescu”.

Biletele pentru acest concert se pot procura de la Casa de bilete a Filarmonicii de Stat Sibiu, Sala Thalia, de luni până joi între orele 10-12 și 13-16. Preţul unui bilet este de 20 și 30 de lei. Se acordă o reducere de 50% pentru elevi, studenţi şi pensionari.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*