Viorel Hizo împlinește azi 76 de ani. La mulți ani!

Cel mai cunoscut om din sportul sibian, fostul antrenor Viorel Hizo împlinește azi 76 de ani. Născut pe 6 ianuarie 1947 la Sibiu, a fost mai întâi jucător de fotbal, evoluând pe postul de portar.

Cariera sa de antrenor a explodat alături de FC Inter, echipă pe care a pregătit-o ca „principal“ în perioada 1991-1993. În 1991 și-a trecut în palmares și primul trofeu, Cupa Balcanică. A antrenat în total 12 echipe, între care Chongqing Qiche (China), Delta Tulcea,, Pandurii Tg. Jiu, FC Național, FC Brașov, Ceahlăul Piatra Neamț, Farul Constanța, Dinamo, Rapid, Universitatea Cluj, FC Vaslui, cu care a câștigat, în 2008, Cupa Intertoto. Cea mai bună perioadă a avut-o la Rapid, cu 56 de victorii, 15 egaluri și 35 de înfrângeri.

La Rapid a devenit antrenor principal de nu mai puțin de 6 ori, de fiecare dată în perioade dificile ale echipei, fiind supranumit „Hizo, salvatorul Giuleștiului“. A antrenat în Giulești în sezoanele 1993/1994 și 1994/1995 până în etapa 21, apoi primele nouă etape din sezonul 1995/1996. A revenit în sezonul 2001/2002, până în runda 26 și apoi în ultimele nouă etape din sezonul 2003/2004. A revenit iar la Rapid în 2009, având să strângă în total 106 partide la cârma giuleștenilor. În 2002, Rapid a câștigat Cupa României la doar 12 zile după ce Hizo a fost înlăturat de la echipă. 

S-a retras în 2013, de la Ceahlăul Piatra Neamț, echipă la care a antrenat de 3 ori în carieră, retrogradând chiar în 2007-2008, dar reușind totodată și cele mai importante performanțe din istoria clubului. La cârma echipei Ceahlăul a bifat 119 partide, cele mai multe din carieră, reușind 52 de victorii și 18 remize.

Cei din lumea fotbalului l-au supranumit „Dulăul“. Porecla i s-a tras de la maniera autoritară în care alegea să conducă destinele unei formații, netolerând abateri de la disciplină în rândul jucătorilor. Ani de-a rândul, porecla lui Hizo a căpătat greutate și a devenit renume.

Viorel Hizo în Sala Transilvania (foto arhivă)

Viorel Hizo a fost invitat de FC Hermannstadt să execute lovitura de începere a partidei cu Farul din decembrie anul trecut, la inaugurarea noului Stadion Municipal, fiind prima personalitate a fotbalului sibian ales să deschidă meciurile de acasă ale echipei orașului.

Sibiul este orașul meu natal și n-o să pot să uit niciodată vremurile și performanțele obținute cu FC Inter. Meci de meci, la stadion veneau 15.000 de oameni să ne susțină. Când jucam cu Steaua sau cu Dinamo, stadionul era arhiplin, iar marile forțe ale țării nu izbuteau să ne învingă, de multe ori nu scoteau nici măcar un egal. Au fost vremuri extraordinare. Când am câștigat Cupa Balcanică a fost o mare sărbătoare. Rămâne singurul trofeu european câștigat de o echipă de club după Revoluție. A fost ceva extraordinar și va rămâne mereu în inima mea“, mărturisea antrenorul sibian în urmă cu 15 ani, cu puțin înainte să cucerească un nou trofeu important, Cupa Intertoto, cu FC Vaslui.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*