Votează pentru peisajele din Transilvania!

Proiectul „Restaurarea pajiștilor și trasee tematice la Angofa” al fundației ADEPT Transilvania a fost selectat pe lista scurtă a proiectelor luate în considerare spre finanțare de la Asociația Europeană de Conservare a Mediului (EOCA).

Fondată în 2004, ADEPT Transilvania, situată în Saschiz, este o organizație non-guvernamentală dedicată conservării biodiversității și dezvoltării rurale. Scopul acesteia este oferirea peisajelor cu Înaltă Valoare Naturală din Transilvania și comunităților de mici fermieri din zonă un viitor economic și relevanță pentru secolul XXI, fără a sacrifica sustenabilitatea și productivitatea acestora.

Toate aceste peisaje reprezintă un model important pentru agricultura sustenabilă și productivă la nivel european. Pentru a lua o decizie privind proiectul Fundației ADEPT, comisia EOCA va lua în considerare și voturile publicului pentru fiecare dintre cele trei categorii: Munți și Păduri, Peisaje și Fauna Sălbatică sau Înlăturarea Plasticului. Acest proiect va putea fi replicabil și în alte zone, pentru a sprijini și alte planuri de conservare în România.

„Habitatul remarcabil și diversitatea speciilor din Angofa și din Târnava Mare, declarat sit Natura 2000 datorită pajiștii, zonei umede, pădurii și habitatelor asociate, fac ca această zonă să fie încă funcțională din punct de vedere fecologic. Zona este în pericol de abandon sau degradare ca urmare a lipsei veniturilor din agricultură ce duce la pierderea biodiversității pajiștilor sau fânațelor”, avertizează reprezentanții ADEPT.

Practic, proiectul propus spre finanțare va restaura câteva hectare de făneață, va curăța terenurile de specii invazive și plastic, va implica comunitățile locale în acest proces prin acțiunile de ecologizare și plantare de pomi și va crește numărul de vizitatori din zonă prin transformarea fostei școli într-un centru turistic funcțional, echipat cu panouri informative și hărți.

De asemenea, se va crea o cafenea și se vor construi 1,5 km de trasee pentru biciclete, care să se unească cu cei 100 de km deja existenți în zonă, creând astfel legătura cu Sighișoara și alte 8 sate săsești, respectiv peste 70 de furnizori de servicii de turism „verde”, precum și marcarea a 5 km de trasee tematice prin această zonă de o biodiversitate extraordinară.

Fundația ADEPT Transilvania este singura reprezentantă a României în această competiție, concurând la categoria „Peisaje și Faună sălbatică”, alături de organizații din Namibia, Tanzania, Borneo și Capul Verde. Pentru a vota proiectul, accesați ACEST LINK și bifați „VOTE NOW” la secțiunea „Angofa grassland restoration and nature trail”.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*