Z9FESTIVAL. Ediția a V-a

Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu prezintă a cincea ediție a festivalului de poezie tânără Z9Festival, care va avea loc sâmbătă, 13 iulie, de la ora 19.00, în curtea Teatrului Gong.

Z9Festival face parte din proiectul Sibiu – Capitală Universitară Europeană, co-finanțat de Primăria Municipiului Sibiu, prin Agenda Culturală 2019.

În fiecare an, Z9Festival invită poeți din 9 țări, cu voci și tehnici diferite, într-un maraton poetic de aproximativ 4 ore: video-performance poetic, poeți introspectivi, poeți pentru care reinventarea și experimentul sunt atributele cele mai importante, poeți punk, poeți queer, poeți care nu se tem să spună totul în poezia lor. Fiecare ediție urmărește să aducă pe scena festivalului tot atât de multe tipuri de a scrie pe cât de multe sunt cele de a citi sau asculta. Cafeaua va fi asigurată de Julius Meinl, pe toată durata lecturilor. La final de maraton, la Mango Bar, cine are curaj poate să-și cunoască mai bine poetul preferat la afterparty, alături de hog, cătă.lin și ștefan baghiu.

În anul 2018, Playground Magazine a spus despre festivalul Z9 că este „cel mai bun festival de literatură tânără din Europa.”

Invitații de anul acesta sunt: Jesica Baciu (RO), Eta Dahlia (RU), Andrei Dodoș (RO), Robert G. Elekeș (RO), Livia Franchini (IT), Ioana Iacob (RO), Jakobe Mansztajn (PL), Richard Scott (UK), Xiao Yue Shan (CN), Arno van Vlierberghe (BE), Ioana Vintilă (RO), Elena Vlădăreanu (RO), Nadia de Vries (NL) și Charlotte Warsen (DE).

Join us. Poetry is here.

Intrarea este liberă.


Dr. Dana Preda | director Departamentul de Relații Internaționale ULBS: Zona Nouă s-a dezvoltat discret, dar cu rădăcini puternice, create de o echipă de tineri entuziaști, talentați, devotați artei lirice, iar creativitatea și spiritul lor de echipă au dominat, astfel, festivalul a ajuns, anul acesta, la cea de-a cincea ediție. Am urmărit îndeaproape activitate acestor tineri încă de la prima ediție și sunt fascinată de modul susținut și armonios în care s-au dezvoltat ca profesioniști și ca oameni ai culturi și ai mediului academic sibian.
Se dovedește astfel, că poezia este un liant al prieteniei între tineri din întreaga lume, care pun atâta pasiune în creația lirică, dar și al prieteniei între tineri și universitate. Care este rolul unei instituții academice, dacă nu facilitarea acestor dialoguri și a acestei libertăți de expresie, de creație a tinerilor, a studenților? Astfel de inițiative vor primi mereu din partea universității noastre o susține necondiționată, pentru că ne dorim să avem un impact pozitiv asupra generațiilor viitoare, asupra dezvoltării culturale și intelectuale a universității și a orașului nostru.

Vlad Pojoga | Echipa Z9: Încă mi se pare greu de crezut că Z9Festival ajunge în 2019 la a cincea ediție. Încrederea de care o echipă de tineri studenți (ajunși între timp masteranzi, doctoranzi, scriitori, cercetători) s-a bucurat din partea Universității „Lucian Blaga” e cel mai important motiv pentru care Z9Festival a devenit unul dintre cele mai vii evenimente de poezie din țară și unul dintre cele mai apreciate din Europa. Avem acum această platformă internațională pe care o punem la dispoziția tuturor celor care încă mai găsesc în poezie ceva care îi mișcă.

Ilinca Pop | Echipa Z9: Z9Festival devine, din ce în ce mai evident, cel mai serios festival de poezie din țară și, îndrăznesc să spun, singurul care aduce de fiecare dată o selecție relevantă pentru înțelegerea diversității discursurilor poetice worldwide. Și pentru că e a cincea ediție a festivalului și n-am ajuns până aici doar ca s-ajungem până aici singuri, sper să fiți alături de noi sâmbătă, la Teatrul Gong și după, la petrecere.

Cătălina Stanislav | Echipa Z9: Z9Festival a ajuns la ediția cu numărul 5 și de la an la an ne mirăm și bucurăm și eu și restul echipei că am reușit să facem evenimentul ăsta să se întâmple și că reușim asta an de an și, îndrăznesc să spun, din ce în ce mai bine. Prima ediție, în 2015, încă îmi e atât de vie în minte, pe acoperișul bibliotecii județene, ceva intim și cald în aer, în ciuda vântului care ne sufla flyerele și poemele și părul, în ciuda baloanelor colorate cu glowsticks în interior care s-au spart în primele 10 minute, în ciuda stângăciei noastre de atunci și în ciuda oboselii și panicii cu o zi înainte de lecturi, ceva ce simțim în același fel în fiecare an. Emoții și teamă, cu vocile tremurând în microfon, mulțumind unui public care an de an vine să ne susțină și să ne arate că poezia e ceva ce unește și încălzește mereu.

Krista Szöcs | Echipa Z9: Am ajuns deja la a 5-a ediție. La finalul fiecărei ediții mi-am spus: „anul acesta a fost super“. De ce? Pentru că deși baza e aceeași (tineri poeți din 9 țări), experiența este de fiecare dată unică. Pentru organizator și spectator. 4 ore în care ne detașăm puțin de cotidian și realitatea noastră se desfășoară în universul ecou perfect.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*