Mai mulți absolvenți ai școlilor de șoferi din județ care fac demersuri pentru susținerea examenului și obținerea permisului de conducerii se plâng de modul în care sunt tratați de funcționarii Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înregistrare a Vehiculelor din cadrul Prefecturii Sibiu.
Câțiva tineri au venit ieri, la redacția Mesagerului de Sibiu, acuzând că sunt tratați în mod „neadecvat“ și „bădăran“, iar în timp ce candidații susțin proba practică, examinatorii vorbesc la telefon sau le vorbesc urât. Aceștia spun că nu sunt programați la examen potrivit normelor, adică în termen de 16 zile, ci după o lună sau chiar mai mult. Totodată, sibienii se plâng de cozile infernale de la ghișeele instituției și sala de examinare.
Funcționarii, criticați
Lucru foarte grav, candidații la obținerea permisului de conducere afirmă că funcționarii Serviciului Comunitar nu stăpânesc noul program informatic de înregistare și examinare a candidaților, intrat în vigoare din data de 5 octombrie. Oamenii afirmă că funcționarii introduc date eronate și că există o proastă comunicare instituțională între Serviciul din cadrul Prefecturii și Autoritatea Rutieră Română. Pe de altă parte, sibienii spun că au primit tot concursul din partea ARR București, care le-a dat asigurări că va aduce situația în atenția DRPCIV Sibiu. O parte dintre nemulțumiți sunt hotărâți să dea examenul pentru permisul auto în alte județe, în Alba sau Mureș. „Școlile de șoferi spun că au introdus datele corect în sistemul informatic, însă când venim la Sibiu, cei de la serviciul din cadrul Prefecturii spun că nu ne găsesc și că nu suntem înregistrați. Se creează cozi foarte mari, iar funcționarii par depășiți de noul program informatic. O să mergem să dăm examenele în alte județe, în Alba sau Mureș. Mai mult, se fac programări fără logică“, susține unul dintre candidați. Și reprezentanții unor școli de șoferi spun că noul program informatic al serviciului public produce neajunsuri la Sibiu.
Reacția Prefecturii
Responsabilii Prefecturii au remis, aseară, la solicitarea Mesagerului de Sibiu, un comunicat prin care menționează că „programul de lucru pentru activitatea de înregistrare, examinare teoretică şi programare/reprogramare la proba practică a candidaţilor în vederea obţinerii permisului de conducere se desfăşoară în zilele de luni, marţi şi joi, în intervalul orar 8,30 – 14,30. Din analizele efectuate, am constatat faptul că majoritatea candidaţilor se prezintă la ghişeele instituţiei noastre la primele ore şi în special în ziua de joi, iar în intervalul 12,30 – 14,30 nu mai sunt solicitări. În primele nouă luni ale anului 2015, am înregistrat, examinat la proba teoretică şi programat pentru proba practică 13.326 persoane. Am redus numărul zilelor pentru examinarea teoretică de la 5 la 3 tocmai pentru a putea suplimenta numărul candidaţilor examinaţi la proba practică, probă care se desfăşoară zilnic, folosind acelaşi personal al Serviciului“. Circuitul implementării datelor în sistemul informatic, potrivit Prefecturii, este următorul: școala de şoferi introduce datele candidatului în evidenţele ARR; ARR transmite, în sistem informatic, datele candidatului către Direcţia Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV) Bucureşti; DRPCIV transmite, în sistem informatic, datele candidatului către Serviciile Publice Comunitare Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor teritoriale. Pentru a putea înregistra candidaţii în aplicaţia informatică, în vederea susţinerii examenului teoretic pentru obţinerea permisului de conducere, funcționarii sibieni trebuie să găsească în aplicaţia informatică datele transmise conform circuitului de mai sus. În situaţia în care aplicaţia afişează mesajul „negăsit în listele ARR”, funcţionarul nu are posibilitatea continuării procesului de înregistrare. În acest caz, lucrătorii Serviciului consemnează pe cererea candidatului, sub semnătură, motivul refuzului înregistrării.
Nu e nimic de făcut?
În asemenea situaţii, conform dispoziţiilor DRPCIV Bucureşti, candidaţii sunt îndrumaţi să se adreseze şcolilor de şoferi. „Din data de 5 octombrie 2015, este adevărat că au fost unele situaţii în care candidaţii nu s-au regăsit în listele ARR, motiv pentru care nu au putut fi înregistraţi pentru susţinerea examenului, dar conducerea Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor – Sibiu, împreună cu personalul de specialitate, a făcut nenumărate demersuri atât în scris, cât şi telefonic, către DRPCIV Bucureşti, ARR Bucureşti şi şcolile de şoferi în cauză, pentru rezolvarea cât mai urgentă a acestora. Referitor la afirmaţia «sunt trataţi în mod neadecvat şi bădăran» de către funcţionarii Serviciului, precizăm că persoanele în cauză se pot adresa conducerii instituţiei“, conchide Claudia Stanciu, purtătoarea de cuvânt a Prefecturii Sibiu.