Zeci de mame și copii, victime ale violenței în familie, adăpostite la Centrul „Sf. Ana”

88 de persoane au beneficiat de serviciile Centrului de Primire în Regim de Urgenţă pentru Victimele Violenţei Domestice „Sf. Ana” în primul an de activitate.

Centrul aflat în subordinea Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Sibiu marchează împlinirea primului an de activitate. Înființarea acestuia a fost posibilă prin intermediul unei proiect finanțat prin Mecanismul Financiar Norvegian 2009-2014 cu aproximativ 1,3 milioane de lei.

Instituția are o capacitate de 20 de locuri şi oferă asistenţă familială atât victimei, cât şi minorilor aflaţi în îngrijirea acesteia, găzduire, protecţie împotriva agresorului, îngrijire, hrană, consiliere psiho-socio-juridică, activităţi de grup-socializare cu scopul combaterii marginalizării sociale.

De la data de 1 februarie 2017 şi până în prezent, au beneficiat de serviciile sociale oferite în cadrul centrului un număr de 88 de persoane, dintre care 21 adulţi şi 67 de copii cu vârste cuprinse între 8 luni şi 16 ani. Dintr-un total de 21 de cazuri, șase beneficiare împreună cu copiii aflaţi în întreţinerea acestora s-au întors acasă la agresor, trei beneficiare s-au întors acasă după evacuarea agresorului din locuinţă ca urmare a obţinerii ordinului de protecţie, șapte beneficiare au fost integrate la familia extinsă şi trei beneficiare au fost integrate în comunitate, într-o locuinţă cu chirie. În momentul de faţă, sunt găzduite zece persoane (două mame cu opt copii), potrivit unui comunicat al DGASPC Sibiu.

„Un an de funcţionare înseamnă atât de puţin în termeni temporali şi, privind retrospectiv, apreciez că acest proiect a beneficiat de cea mai mare mediatizare decât oricare alt proiect al instituţiei, iar raţiunea pentru aceasta este una singură: pentru a schimba percepţii şi stereotipii, este nevoie de determinare şi perseverenţă!
În acest prim an de funcţionare, am constatat că beneficiarele Centrului sunt în primul rând victimele comunităţii noastre, care este tolerantă şi permisivă cu flagelul violenţei domestice, pe care-l compar cu un iceberg al cărui dimensiune şi adâncime reală nu ne este cunoscută. CPRU «Sf. Ana» reprezintă colacul de salvare al acestor victime şi mi-aş dori, ca prin implicarea tuturor în prevenirea şi combaterea violenţei, să devenim judeţul care încurajează egalitatea de drept şi de fapt între femei şi bărbaţi, şi care afirmă răspicat un: NU VIOLENŢEI!”, declară Laura Camelia Vîlsan, directorul general al DGASPC Sibiu.

Cazurile de violenţă în familie pot fi reclamate în scris la sediul DGASPC Sibiu, str. Mitropoliei nr. 2, telefonic la numărul de telefon 0269/232.066 sau la Telefonul Copilului şi al Familiei 0269/983.

În judeţul Sibiu, mai există două adăposturi destinate victimelor violenţei în familie, care aparţin organizaţiilor neguvernamentale acreditate – unul în municipiul  Sibiu și unul la Mediaș.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*