Ziua Internațională a Muzeelor și Noaptea Muzeelor la Muzeul ASTRA

Muzeul ASTRA a pregătit pentru  ziua de sâmbătă, 18 mai, un program special, de care vizitatorii se vor putea bucura de între orele 8.00 și 00.30, cu ocazia Zilei Internaționale a Muzeelor și a Nopții Muzeelor. Intrarea va fi liberă pe tot parcursul programului în toate unitățile muzeului.

foto: Muzeul ASTRA

„Prin acest program, scoatem în evidență modul în care cultura și identitatea națională se menține aici, la muzeu, dar și deschiderea prin fapte spre multiculturalitate. Vom avea artiști din țară și din străinătate, ateliere meșteșugărești interactive, ateliere culinare cu bucate tradiționale și prestații muzicale de calitate“, a declarat dr. George Tomegea, directorul Muzeului în aer liber din Dumbrava Sibiului.

Program

La ora 18, pe scena de pe lacul din Muzeul în aer liber, va urca Școala de Dans „Ioan Macrea“. Tot pe scena de pe lac vor fi concerte Still Crazy (ora 20) și apoi Antract (ora 22). La Târgul de țară va avea loc, între orele 10 și 16, un Târg al Comunităților Rurale – Cultură și gastronomie locală din Mărginimea Sibiului, cu participarea comunității din Gura Râului. Aici vor avea loc demonstrații culinare, în care se vor pregăti diferite plăcinte tradiționale, dulci și sărate cu ingrediente de sezon, dar și ciorbă cu hrean, tocană de miel cu găluște și frigărui în jar. Vor fi organizate și ateliere meșteșugărești interactive cum sunt cele de cusut costume populare, de împletit ciucuri, confecționat cingătoare și cătrințe, confecționat hamuri și bice, precum și un atelier de tuns oi după metode tradiționale.

foto: Silviu Popa

În Pavilionul Muzeal Multicultural, între orele 10.00 și 00.30, vizitatorii pot admira 34 de costume de sărbătoare din Ardeal, Banat, Maramureș, Vrancea, Argeș, de la sfârșitul secolului al XIX-lea și începutul secolului al XX-lea, toate prezente în expoziția „Costume populare din colecțiile Muzeului ASTRA“. În sala Auditorium, orele 15.00 – 15.45; 16.30 – 17.15, va avea loc spectacolul de teatru „Borcan“, susținut de compania franceză de teatru Mirelaridaine.

Concept inedit

La Noaptea Muzeelor, Târgul de țară va fi decorat în premieră cu instalația luminoasă Floret, sub formă de floare, montată de Réka Magyar și Péter Koros, doi artiști vizuali din Ungaria. Aceștia sunt specializați în confecționarea de instalații gonflabile și luminoase interactive, programate prin leduri RGB, pe care le prezintă la festivaluri organizate în aer liber. De asemenea, la Pavilionul din Jina vor avea loc spectacole de teatru, susținute de artiști din Ungaria. De la ora 21 până la miezul nopții, Muzeul în aer liber va fi animat de către trei personaje ale companiei de teatru, acrobație și jonglerie „Famous Art” Cluj-Napoca. Acrobații folosesc o recuzită personalizată cu LED-uri și se plimbă pe catalige, iar din când în când se vor folosi și de baloane de săpun să încânte copiii.

În centrul istoric al Sibiului, la Muzeul de Etnografie Universală „Franz Binder“, complexul muzeal propune publicului expoziția „Mumiile egiptene: o poveste europeană“.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*