Ziua Japoniei sărbătorită de Muzeul Brukenthal la București, alături de 30 de ambasadori

Ziua Japoniei  a fost sărbătorită de Muzeul Brukenthal printr-o expoziție la care au luat parte 30 de ambasadori.

Foto: Muzeul Brukenthal Sibiu

„Intrați în minunata lume a tărâmului Soarelui răsare, a Japoniei. Fiecare stampă înglobează o întreagă istorie și o anumită poveste. Aceste lucrări din perioada Meiji sunt mărturii ale modernizării Japoniei – apariția Constituției, a trenului, a stilului european de îmbrăcăminte. Expoziția e unică pentru că stampele provin dintr-o colecție privată. Piesele expuse în cele doar patru-cinci expoziții Meiji pe an din lume provin din colecții muzeale, cum sunt Luvru sau British Museum. Această expoziție este o premieră la București, pentru prima dată sunt expuse aici într-o mare expoziție stampe din perioada imperială, dar mai mult decât atât este o premieră în lume, este prima expoziție din lume de stampe japoneze din acest an dedicată Împăratului Japoniei”, a declarat Alexandru Chituță, director interimar al Muzeului Brukenthal și curator al expoziției „Călătorie în lumea stampelor Meiji”, deschisă vineri seară, 10 februarie, la ARCUB.

Foto: Muzeul Brukenthal Sibiu

Expoziția a fost deschisă vineri 10 februarie 2023, la sediul ARCUB din București în prezența ES domnul Hiroshi Ueda, a domnului Lucian Romașcanu, Ministrul Culturii Ambasadorul Japoniei în România, a doamnei Mihaela Păun, director ARCUB, a domnului Liviu Jicman, președinte ICR, a domnului Alexandru Constantin Chituță, manager interimar al Muzeului Național Brukenthal și curatorul expoziției, a colecționarului George Șerban și a doamnei Gilda Lazăr, director JTI, în prezența unui număr impresionant de 30 de ambasadori și atașați culturali alături de profesori, artiști, oameni de afaceri, parlamentari, directori și alți invitați.

 

„Perioada Meiji a fost o adevărată revoluție, un șoc. Ne-a plăcut foarte mult povestea, mai ales că are o influență extraordinară asupra artei europene. Van Gogh scria într-o scrisoare adresată fratelui său Theo: după ce vedem arta japoneză, înțelegem că arta noastră nu mai poate continua fără ea. Desenul, compoziția și culorile acestor lucrări japoneze sunt fabuloase. Graficianul și profesorul Mircia Dumitrescu îmi spunea că noi și acum desenăm după japonezi”, a arătat colecționarul George Șerban, Managing Partner Șerban și Asociații.

Datorită demersului inedit dintre Muzeul Național Brukenthal, colecția av. George Șerban și Alexandru Constantin Chituță, în ultimii 4 ani, peste 600.000 de vizitatori au admirat stampele japoneze, cu precădere din Epoca Edo, în 14 expoziții organizate în toată țara. În primăvara anului 2022 expoziția „Călătorie în lumea stampelor Meiji” a fost deschisă la Muzeul Național Brukenthal în premieră națională cu prilejul Zilei Împăratului Japoniei.

 

Hiroshi Ueda, Ambasadorul Japoniei la București, a declarat cu prilejul expoziției deschise în Capitală: „Îmi exprim întreaga recunoștință față de ARCUB, George Șerban și Alexandru Constantin Chituță de la Muzeul Național Brukenthal pentru acest eveniment dedicat Zilei Naționale a Japoniei, care e ziua de naștere a Majestății Sale Împăratul Japoniei. Expoziția prezintă nu mai puțin de 164 piese, inclusiv lucrări ale celor mai mari maeștri din epoca Meiji. A fost o perioadă în care țara s-a deschis către lumea exterioară, după peste 200 de ani de izolare, o eră în care au avut loc mari reforme în societatea japoneză. Sper că această expoziție va contribui la întărirea legăturilor culturale dintre Japonia și România”.

Prezent la eveniment domnul Lucian Romașcanu, Ministrul Culturii a afirmat: „Am participat la invitația ES dl. Hiroshi Ueda, Ambasadorul Japoniei, la deschiderea expoziției „Călătorie în lumea stampelor Meiji” din colecția av. George Șerban, curator fiind Alexandru Constantin Chituță, tânărul și energicul manager interimar al  Muzeul Național Brukenthal.

Expoziția organizată de Muzeul Național Brukenthal din Sibiu, Ambasada Japoniei în România, Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu și Arcub București prezintă în premieră în Capitală, în spațiile Hanului Gabroveni, peste 150 de stampe japoneze din perioada Meiji din temele istorie, Kabuki, Bijinga și peisaje. Alături de aceste stampe sunt expuse vase de porțelan, picturi pe mătase, cărți ilustrate cu xilogravuri și chimonouri.

Am avut bucuria ca alături de ES Hiroshi Ueda, Ambasadorul Japoniei în România, să participe la acest eveniment deosebit peste 30 de ambasadori și atașați culturali în România, artiști, directori de instituții culturale, curatori și alți invitați. Mă bucur că în relațiile România-Japonia, partea culturală continuă să aibă o importanță absolut deosebită”.

În continuare doamna Gilda Lazăr, Director Corporate Affairs și Comunicare, JTI România, partener și sponsor al evenimentului a declarat: „JTI este partener al marilor evenimente culturale. Suntem o companie japoneză și e firesc să promovăm cultura japoneză, receptată cu atâta căldură în România. Această expoziție a fost prezentată mai întâi la Sibiu, ca o avanpremieră și iată că, acum, Sibiul aduce la București un asemenea eveniment. Cred că prin Alexandru Chituță, directorul interimar al Muzeului Brukenthal, Sibiul a mai câștigat un pilon important alături de Constantin Chiriac, și că, împreună, cei doi vor continua să facă din acest oraș capitala culturală a României”.

Foto: Muzeul Brukenthal Sibiu

În cadrul vernisajului a fost lansat și albumul de stampe al expoziției, care este, după cum spune Alexandru Chituță, mai mult decât o carte, și anume „un album de suflet, dedicat unui mare român, care a scris despre teatrul Kabuki, George Banu, profesor al Universității din Sorbona, care ne-a părăsit recent. Este prima publicație apărută pe mapamond care în semn de omagiu îi este dedicată”.

Constantin Chiriac, Președintele Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu (FITS), a transmis celor prezenți un mesaj: „Este emoționant că, înainte de aniversarea zilei Japoniei, se întâmplă această expoziție care a fost prezentată întâi la Sibiu, cu participarea Ministrului Culturii și a domnului George Banu, care acum ne mângâie pe creștet dintre stele. De asemenea, e o mare bucurie, să îi spun Majestății Sale Imperiale, Împăratul Naruhito, la mulți ani!  E o mare bucurie că, împreună, aniversăm Țara Soarelui Răsare!”

La sfârșitul evenimentului Alexandru Constantin Chituță a înmânat diplome de excelență și medalia Brukenthal 3 secole ES domnul ambasador Hiroshi Ueda, doamnei director Mihaela Păun și doamnei director Gilda Lazăr.

Foto: Muzeul Brukenthal Sibiu

Expoziția poate fi vizitată între 11 februarie – 31 martie, la etajul 1 al Hanului Gabroveni, de pe strada Lipscani din București. „Călătorie în lumea stampelor Meiji” marchează Ziua Naţională a Japoniei sărbătorită pe 23 februarie, de Ziua de Naştere a Majestăţii Sale Împăratul Japoniei, reconstruind universul nipon de la sfârşitul secolului al XIX-lea prin peste 160 de xilogravuri japoneze din colecția avocatului George Șerban. Expoziția organizată în cadrul proiectului Axele culturale Brukenthal – colecții private, acoperă patru teme: Împărat, Teatru, Bijin-ga (femei frumoase) şi Peisaje. De asemenea, expoziţia cuprinde picturi pe mătase, vase de porţelan, cărţi ilustrate cu gravuri originale, precum şi chimonouri puse la dispoziţie de doamna Laura Caraman.

Evenimentul este organizat de Primăria Capitalei, prin ARCUB – Centrul Cultural al Muncipiului Bucureşti şi Direcţia de Cultură, Învăţământ, Turism, Muzeul Național Brukenthal, Ambasada Japoniei în România, colecția av. George Șerban, Institutul Cultural Român cu sprijinul JTI și Șerban și Asociații, societate civilă de avocați.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*