Ziua universală a iei sărbătorită sâmbătă, în Piața Volantă Transilvania

Ziua universală a iei promovează cămașa din pânză cu broderii impresionante specifice fiecărei regiuni, care ne amintește de lada de zestre a bunicii, precum și de obiceiurile de la sat când femeile îmbrăcau ia în zi de sărbătoare.

Aceasta se sărbătorește în data de 24 iunie odată cu sărbătoarea Sânzienelor, zi în care culorile broderiilor iei cusute pe fundal alb împreună cu coloritul coronițelor din sânziene transpun în realitate tihna unui stil de viață apropiat de natură.

Pentru a marca această sărbătoare, Consiliul Județean Sibiu a invitat sâmbătă, 20.06.2020, începând cu ora 10,  în Piața Volantă Transilvania, femeile de la Șezătoarea Avrig  care vor comercializa  produse gastronomice și meșteșugărești specifice regiunii Țara Oltului a județului Sibiu, iar Ansamblul Folcloric Călușerii din Rășinari vor încânta producătorii și cumpărătorii cu jocuri și cântece din Mărginimea Sibiului.

„Portul popular românesc este parte a identității noastre. Haideți să sărbătorim împreună acest frumos veșmânt și sâmbătă, când cumpărăm local din Piața Volantă Transilvania, să îmbrăcăm fiecare ia românească”, a transmis președinta CJ Sibiu, Daniela Cîmpean.

Producătorii sunt sfătuiți să redeschidă lada de zestre și să poarte modele de ie specifice județului Sibiu, în semn de respect pentru costumul popular, dar și pentru a crea atmosfera specifică și autentică a unei zile de sărbătoare într-o piață ce promovează produse locale.

„Dragi sibieni, vă invităm în piață pentru a lua parte la marea sărbătoare a iei românești și pentru a vă aproviziona cu produse locale proaspete!”, transmite Consiliul Județean.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*