​Câștigurile leului din ianuarie au fost anulate prin OUG

Ianuarie a fost o lună de bun augur pentru leu, care a reușit să se aprecieze față de principalele valute, excepție făcând francul elvețian.

Pe întreg parcursul lunii trecute cursul euro s-a cantonat în jurul pragului de 4,50 lei, care pare a deveni, în condiții de stabilitate economică și politică, media pentru întregul an.

Se părea că și februarie va fi o lună asemănătoare, însă adoptarea pe ”furiș”, după ora 22:00, a ordonanței de urgenţă privind modificarea Codurilor penale, care permite funcționarilor centrali sau locali furtul legal a maximum 199.999 lei odată, a avut efecte imediate asupra leului, în urma intensificării protestelor publice.

Temerile investitorilor s-au reflectat în creșterea cursului în prima zi din februare de la 4,5038 la 4,524 lei, însă cotațiile din piață au urcat de la 4,505 la 4,535 lei, după ce ianuarie s-a încheiat la 4,5038 lei, mai jos cu circa patru bani față de finalul lui 2016

Să sperăm că episodul de depreciere al leului este unul efemerși că se va confirma opinia analiștilor care fac parte din CFA România, care au calculat că medi perechii euro/leu pe termen de șase luni și de un an va fi de 4,50 lei.

Cea mai consistentă scădere din ianuarie a cunoscut-o dolarul american, care comparativ cu ultima ședință din 2016 a pierdut circa zece bani. De semnalat că în prima ședință din acest an a fost atins maximul istoric de 4,3408 lei. Evoluția negativă a dolarului a continuat și în prima ședință din februarie, când cursul a scăzut la 4,1935 lei.

Moneda elvețiană, care s-a apreciat pe piețele internaționale la 1,066 – 1,068 franci/euro, a încheiat ianuarie la 4,2267 lei, pentru a încheia perioada la 4,2350 lei.

Perechea euro/dolar s-a menținut în ultimele săptămâni în jurul pragului de 1,07 dolari, după ce la începutul lui ianuarie a atins minimul ultimilor 14 ani de 1,0341 dolari. La finalul perioadei tranzacțiile de pe piețele cotațiile au urcat la 1,0775 – 1,0805 dolari.

La ascensiunea euro din ultimele zile a contribuit și noul ”război al valutelor” pornit de administrația americană. Atât președintele Trump cât și Steve Mnuchin, nominalizat pentru funcţia de secretar al Trezoreriei, au atras atenția asupra  potenţialelor efecte negative pe termen scurt ale „dolarului excesiv de puternic“ asupra economiei SUA. Lor li s-a adăugat un consilier pe probleme comerciale de la Casa Albă, care a spus că moneda unică europeană este cu mult subevaluată.

La rândul ei, Comisia Europeană a anunțat creșterea în ianuarie a indicelui de încredere în economia zonei euro la cel mai înalt nivel din ultimii şase ani, 108,2 puncte, față de 107,8, în decembrie.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*