A murit sibianul Mircea Cucuianu, o somitate a medicinei românești

Medicul sibian Mircea Cucuianu, întemeietorul biochimiei clinice românești, a murit la vârsta de 89 de ani.

Mircea Petru Cucuianu

Cucuianu a fost deschizător de drumuri în biochimia clinică, apreciat și iubit de colegi și de generații întregi de studenți.

Mircea Petru Cucuianu s-a născut în 22 iunie 1928 la Sibiu. A absolvit Facultatea de Medicină la Cluj. În 1966 și-a susținut teza „Contribuţii la semnificaţia clinică şi patologică a modificării glicoproteinelor serice şi a insuficienţei fibrinolitice în arteroscleroză“, devenind doctor în medicină.

De-a lungul anilor, a ocupat diferite funcții în învățământul superior și în cercetare: preparator (1953-1954), ulterior asistent (1954-1959) la Catedra de Fiziopatologie a Universității de Medicină din Cluj, asistent la Clinica Medicală I a Universității de Medicină din Cluj (1959-1965), cercetător principal la Institutul de Cercetări al Academiei, filiala Cluj (1965-1971), conferențiar la disciplina biochimie clinică și șef al laboratorului Clinicii medicale I (1971-1981), profesor la disciplina biochimie clinică și medic șef al laboratorului central al Spitalului Județean Cluj-Napoca (1981-1993), medic șef al laboratorului central al Spitalului Județean Cluj-Napoca (1993-1998), profesor consultant la Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca (din 1998).

De numele său se leagă înființarea celei dintâi catedre de biochimie clinică la Universitatea de Medicină și Farmacie din Cluj-Napoca. În domeniul activității spitalicești, a introdus în diagnosticul curent metode avansate de analiză: electroforeza proteinelor şi lipoproteinelor serice, determinarea de rutină a trigliceridelor, HDL-colesterol, colinesterază serică, y-glutamil transferaza, fribinogen dozat fotometric, timp de liză al cheagului de sânge diluat.

Totodată, a depistat și a descris, pentru prima dată în literatura medicală din ţara noastră, unele anomalii moştenite ale hemostazei. Rezultatele cercetărilor sale le-a prezentat în numeroase lucrări, apărute în țară și în străinătate. A fost președinte de onoare al Societății Române de Medicină de Laborator. A fost distins cu premiile „Constantin Miculescu” (1986), „Iuliu Hațieganu” (1996, 2013) și cu premiul anual al Asociației Române de Arteroscleroză și Lipidologie (1999). În 2010, American Biographical Institute i-a acordat „Gold Medal for Romania”.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*